Ta bort lim och etiketter från glas och plast: knep som är bra att känna till

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2023

Ta bort lim och etiketter från glas och plast: knep som är bra att känna till
Advertisement

Hur många gånger tvättar vi glasburkar, eller plastbehållare till livsmedel och är tvungna att arbeta tre gånger så hårt för att ta bort etiketterna och allt lim de lämnar efter sig? Ibland lämnar sedan pappersetiketter rester av cellulosa direkt tillsammans med limmet, och att skala bort allt är ett tröttsamt arbete.

Det första som man kommer att tänka på är att låta burkarna ligga i blöt tillräckligt länge, men ibland räcker inte ens det. Som tur är finns det dock knep för att få fart på saken och få alla spår av etiketterna att försvinna.

Advertisement

Ta bort limrester från glaset

Ta bort limrester från glaset

Creativo

Det finns flera metoder för att snabbare och mer effektivt ta bort limrester från glasytor:

  • Desinficerande alkohol: du behöver bara lite på en bomullstuss eller en bit tyg och gnida det på det drabbade området.
  • Nagellackborttagningsmedel (aceton): används på samma sätt som alkohol.
  • Spray-smörjmedel, eller färgförtunningsmedel: beroende på formuleringen, spraya eller låt produkten tränga in i limmet genom att du gnuggar in det, ta sedan en gammal trasa och gnugga bort allt.
  • Vit vinäger: gnid in det på resterna av limmet, låt det verka en stund och gnugga sedan bort det som om du polerade, med en trasa.

Generellt är det metoder som fungerar utan problem om man precis tagit bort etiketterna, eller ifall att limmet är färskt, men de är även effektiva på torkade rester.

Advertisement

Hur man tar bort etiketter från plast

Hur man tar bort etiketter från plast

Creativo

Grundmetoden innebär alltid användning av tvål och vatten, till vilket du vid behov alternativt kan tillsätta vit vinäger eller nagellackborttagningsmedel.

1.       Fyll en balja med ljummet vatten och lite diskmedel.

2.       Gnid in lite vit vinäger eller nagellackborttagningsmedel på envisa klisterfläckar.

3.       Lägg efter ett par minuter behållaren som ska rengöras i blöt.

4.       Vänta 15 minuter.

5.       Gnid med en torr trasa för att ta bort alla rester.

Om det vid det här laget fortfarande skulle finnas lite lim kvar att ta bort, använd en plastskrapa: gamla kreditkort eller till och med de skrapor som används i konditorier fungerar bra. Alternativt dina naglar! Tänk på att ju tjockare eller torrare limresterna är, desto längre tid måste du låta behållaren dra.

I slutändan är det bara att tvätta normalt, så kommer din behållare att vara i perfekt skick.

Har du någon favoritmetod för att ta bort limrester?

Advertisement