Tapeter i taket? 12 inspirationer för en unik inredning

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2023

Tapeter i taket? 12 inspirationer för en unik inredning
Advertisement

Målade tak, med blommiga, geometriska motiv eller också med landskap och olika scenarier: fantasin tar oss till hemmen från en svunnen tid, med valv fyllda av fresker av stora mästare, men det är ett utseende som vi också kan uppnå nuförtiden, med hjälp av tapeten. Och säkerligen till en bråkdel av kostnaden jämfört med handmålade verk, samt med uppdaterade och moderna grafiska lösningar, som kan passa till vilken inredningsstil som helst.

Idén att fästa tapeter i taket är därför inte revolutionerande i sig, men den kan verkligen revolutionera utseendet på våra hem, särskilt i de mest anonyma rummen. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

Målade tak, som i ett hem från en svunnen tid

Att titta upp i taket och finna det dekorerat med ett landskap, en idyllisk scen, eller till och med bara ett återkommande motiv: det är en överraskning som kan uppnås genom att installera tapeter på en yta där vi inte förväntar oss det.

Advertisement

Dekorativa motiv för taket

Precis som på väggarna kan även tapeterna i taken vara av vilken typ som helst, alltså även dekorerade med återkommande, geometriska och moderna motiv.

Tapeter i taket i vilket rum som helst

De kan verkligen sättas upp var du vill, var noga med att respektera vissa regler av sunt förnuft. Faktum är att allt hänger på kombinationen av färger och material.

Precis som när du täcker väggarna måste du vara uppmärksam på ljusstyrkan i rummet, välja färger som är lämpliga; välj även den ideala beläggningen, vad gäller material, med hänsyn till användningen. I ett badrum måste du vara försiktig med skador som till exempel kan orsakas av fukt.

Mjuka färger och milda mönster för tapeterna i taket

Genom att använda mjuka färger och milda mönster, som inte märks särskilt mycket, gör du det säkraste och minst oväntade valet. Kort sagt valet som följer effekten som normalt ges av gips, som vanligtvis har neutrala och ljusa färger för att inte stjäla ljus från rummet.

Det är en utmärkt kompromiss för den som vill ha en originell detalj utan att riskera att överdriva och trötta ut ögonen.

Advertisement

De modiga valen i taket

Om taket är svårt och kanske inte helt jämnt som i vissa källare eller på vinden kan tapeter hjälpa till att minimera ojämnheterna!

Om du inte är rädd för att överdriva finns det några riktigt iögonfallande mönster som kan användas i taket. Självklart måste alla övriga möbler matcha när det gäller former och färger. I själva verket blir det därför taket som styr.

Advertisement

Ju mörkare tapeten i taket är, desto ljusare bör de återstående stora ytorna vara. Från golv till väggar bör man undvika att skapa en alltför mörk effekt, alltså kan även möblerna vara ljusa i detta fall!

Hur man använder tapeter för att dekorera tak

Eftersom tak oftast täcker stora ytor som har en enorm inverkan på estetiken i rummet undviker man oftast att måla dem i mörka nyanser – även om det finns undantag som fungerar. Således kan även den som vill inreda med tapeter vara säkrare på att inte göra fel om de väljer tvåfärgade mönster eller i alla fall som inte innehåller särskilt färgglada paletter.

Advertisement

Och om miljön är ett passage-område där inte mycket kan göras på väggarna, är en ljus mönstrad tapet en idé som vänder allt, med början från taket!

Den optiska effekten av färgade tak

Det är inte bara ljusstyrkan i rummet som påverkar valet, utan också dess dimensioner och proportioner.

Om taket är lågt och rummet är mycket stort, är det bättre att undvika mörka färger på det, eftersom det kommer att ge effekten av att förkorta väggarna.

Advertisement

Ett knep som fungerar som en bra kompromiss, för att undvika att skapa effekten av ett lågt tak och faktiskt få effekten av att lyfta det, är att måla (eller använda tapeter på) endast den övre delen av väggarna, precis intill taket, med mörkare nyanser.

Med rätt knep kommer du hitta den perfekta tapeten för varje rum: skulle du vilja installera tapeter i taket i ditt hem?

Advertisement