Hur man rengör glaset på våra fönster perfekt på kort tid och utan ränder

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2023

Hur man rengör glaset på våra fönster perfekt på kort tid och utan ränder
Advertisement

Att putsa fönster perfekt och utan att lämna ränder verkar ibland vara en riktigt svår uppgift. Hur många gånger har du försökt putsa glaset på dina fönster och trots upprepade försök har det ändå funnits fula fläckar kvar? Även de mest effektiva av specifika rengöringsmedlen kan verka värdelösa om du använder fel redskap eller om du inte vet hur du ska få ut det mesta av dem.

Om helt genomskinliga fönster verkar vara en omöjlighet kanske det är dags att försöka lita på råd från experter eller någon alternativ metod. Förutom det numera välkända rådet att tvätta fönstren när de inte träffas av direkt solljus, vilket gör så att vattnet torkar snabbt och lämnar fläckar och ränder på ytorna, är ett annat användbart men ofta underskattat tips att rengöra fönsterkarmar och fönsterbrädor innan du rengör glaset för att förhindra att dammet lägger sig för snabbt där igen.

Nedan föreslår vi några metoder som gör att du kan uppnå perfekta resultat på bara några minuter.

Advertisement

Den snabba och effektiva metoden för rengöring av glas utan ränder

Den snabba och effektiva metoden för rengöring av glas utan ränder

Pexels

Allt du behöver är några snabba steg för att få genomskinligt glas helt fritt från märken:

1.       Det första du ska göra är att ta bort gardinerna, damma med en mikrofiberduk eller en dammsugare för att få bort damm och spindelväv från fönsterramen;

2.       Fyll sedan en hink med varmt vatten och tillsätt 2 matskedar vit alkoholvinäger; i händelse av smuts som är särskilt svår att ta bort kan du hälla i lösningen som erhållits på detta sätt i en flaska med ett spraymunstycke;

3.       Sprid ut vatten- och vinägerlösning över glasen och rengör det med en mikrofiberduk och en skrapa.

Genom att försiktigt utföra rörelser med skrapan kommer alla vattendroppar att torka snabbt och fönstren bli fläckfria.

Advertisement

Andra naturliga medel för rengöring av glas utan ränder

Andra naturliga medel för rengöring av glas utan ränder

Pexels

Det finns flera andra naturliga medel som kan använda dig av för att rengöra fönster perfekt och utan att få några ränder:

  • Talk: lägg 2 matskedar talk i en behållare och tillsätt 700 ml ljummet vatten. Blanda noggrant så att ingredienserna skapar en homogen lösning, spraya den sedan direkt på glaset eller fukta en mikrofiberduk. Torka med en ren mikrofiberduk.
  • Kosmetisk alkohol: även den klassiska rosa kosmetiska alkoholen, som vi använder till hushållsstädning, kan vara mycket användbar vid rengöring av fönster; det räcker med att blöta ner en mikrofiberduk med alkohol och gnugga försiktigt för ett optimalt resultat.
  • Bikarbonat: natriumbikarbonat kan såklart inte saknas på denna lista, en av de mest effektiva lösningarna för hushållsrengöring; fyll en flaska med ljummet vatten och lös upp 4 matskedar natriumbikarbonat, spraya sedan lösningen direkt på ytan och rengör med en mikrofiberduk.

Dina fönster kommer från och med nu alltid att vara streckfria!

Advertisement