Alltid väldoftande golv och ytor: du kan lyckas med hjälp av några enkla knep och utan kostnad

av Hilda Maria Morgan

17 September 2023

Alltid väldoftande golv och ytor: du kan lyckas med hjälp av några enkla knep och utan kostnad
Advertisement

Det tar tid och ansträngning att damma, sopa och tvätta huset och vi vill att resultatet ska vara märkbart i slutet av allt detta arbete, att till och med den rena doften ska betala oss för all vår ansträngning. Uppenbarligen är det kontraproduktivt att parfymera och deodorisera huset om det inte i grunde finns en god hygien, men det är inte säkert att det just den doften som vi skulle vilja ha i slutet av städningen kommer att finnas kvar.

För att få till detta behöver du dock inte spendera pengar på dyra luftfräschare och parfymer: du behöver bara anstränga dig med naturliga huskurer, som kostar väldigt lite och kan finnas redo att användas vid flera tillfällen.

Advertisement

Den mångsidiga sprayen för att parfymera hela huset

Den mångsidiga sprayen för att parfymera hela huset

Creativo

Utrusta dig med en sprayflaska, ännu bättre om du har en dispenser som kan förånga produkten. Efter det behöver du också: destillerat vatten, ren alkohol (eller vodka utan aromer, eller också ättika), citrusskal. Det bästa vore att använda redan torkade skal (detta kan göras i ugnen eller mikrovågsugnen på en låg temperatur/effekt, ta bara den yttre delen utan det vita lagret).

Detta är en mycket enkel produkt att förbereda, som du kan hålla redo när den behövs: häll en matsked ren alkohol eller vodka (eller två matskedar ättika) i flaskan och fyll resten med destillerat vatten. Skaka ordentligt, lägg i citrusskalen och låt dra i ett dygn. Du kan också lägga till några torkade aromatiska örtblad, som mynta eller lavendel.

För att göra det ännu snabbare kan du lägga till utöver skalen – eller byta ut dem – mot några droppar motsvarande eterisk olja, sedan är produkten redan redo att sprayas, skaka den alltid lite före användning.

Advertisement

Ta bort dålig lukt från mattor

Ta bort dålig lukt från mattor

wallpaperflare.com

Ibland är det mattorna som bär ansvaret för obehagliga lukter: vi vet att vi måste dammsuga dem ofta och det enklaste tricket för att göra denna operation ännu mer effektiv är att strö lite bikarbonat på mattan, låta det verka i en halvtimme eller mindre och sedan dammsuga upp allt. Gör ett tunt lager bikarbonat genom att sprida det genom en sil. Det finns de som lägger till en droppe eller två av en eterisk olja till bikarbonatet innan de strör ut det: du kan göra detta ibland, kanske inte varje gång du använder detta botemedel.

Du kan också få bra resultat genom att göra samma sak med talk som lämnar en mycket behaglig doft efter sig. Ändå, till skillnad från bikarbonat, kan det fina talkpulvret aldrig tas bort helt från mattan (inte ens genom att tvätta mattan, verkar det som!), och om det förblir där eller ackumuleras vid ytterligare appliceringar, slutar det med att det förstör mattan till slut.

Vilka är dina favoritsätt för att parfymera ditt hem?

Advertisement