Damm och bakterier i sovrummet: 8 ytor och föremål som inte rengörs tillräckligt

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2023

Damm och bakterier i sovrummet: 8 ytor och föremål som inte rengörs tillräckligt
Advertisement

Hushållsstädning är en nödvändig rutin för att säkerställa hälsosamma miljöer att spendera sin tid i. att låta bli att uppmärksamma denna praxis kan leda till bildandet av bakterier och andra organismer som är skadliga för vår hälsa, såsom mögel.

I allmänhet utförs de mest krävande rengöringarna en gång i veckan: när du har mer tid tillgänglig för att koncentrera dig och ägna dig helt och hållet åt det. Ändå försummas områden, ställen i huset, som är grundläggande för att garantera vår totala "säkerhet". De vi vill berätta om finns alla i sovrummet.

Advertisement

1. Mattor och heltäckningsmattor

1. Mattor och heltäckningsmattor

alexandercho/Freepik

Det är inte ovanligt att en matta eller heltäckningsmatta finns i sovrummet, problemet ligger i den mycket stora mängden damm som dessa möbler samlar på sig: det räcker med att du öppnar fönstren för att byta luft i rummet och troligen kommer lite damm att fastna på mattan, för prata inte om hår och päls.

För att säkerställa att de rengörs på rätt sätt räcker det inte att dammsuga dem då och då: det idealiska vore att göra det varje dag och att gärna använda en ångtvätt.

Advertisement

2. Fönsterluckor

En annan punkt som vi tenderar att inte ägna så mycket uppmärksamhet åt är fönsterluckorna: på grund av deras struktur är de ganska besvärliga att rengöra. Damm kan krypa in mellan de horisontella lamellerna eller mellan springor och förblir där tills det "upptäcks" och tas bort manuellt.

Det bästa sättet att damma dem på är att utrusta sig med tålamod och en fuktig trasa och sedan försiktigt ta bort smutsen bit för bit. Kom också ihåg att torka dem: om du lämnar dem våta kan de fånga upp nytt damm...

3. Gardiner

Gardiner är en inredningsdetalj som både är älskad för sin funktionalitet och den oändliga möjligheten att dekorera hemmet, och hatad när det kommer till att rengöring...de är stora, otympliga och inte särskilt praktiska att sätta dig och ta bort. Det är kanske också därför vi tenderar att strunta i att tvätta dem då och då, men det är verkligen inte att rekommendera: damm, men även insekter av alla de slag kan gömma sig bakom de vackra tygen. Så vad ska man göra?

Man kan, istället för att tvätta dem oftare – även om det vore idealiskt – damma dem med speciella dammfångande trasor!

4. Lampor

4. Lampor

aopsan/Freepik

Hade du någonsin trott det? I ett sovrum är det mycket vanligt att det finns sängbord och att en bordslampa eller lampa som fästs vid väggen ovanför. Ett föremål som inte ofta tas i beaktande vid städning och rengöring av huset, men av just denna anledning – i längden – tenderar nattduksbordslampan att samla damm (särskilt inuti lampskärmen).

Glöm därför inte att torka med en trasa nära och inuti lampan, om du vill göra ett ad hoc-jobb kan du överväga att ta bort lampskärmen för att rengöra den bekvämt och mer noggrant.

5. Madrass och kuddar

Det är inte förvånande att madrasser, örngott, kuddar och lakan är bland de beståndsdelar där de flesta bakterier och den mesta smuts finns: vi spenderar en ansenlig mängd timmar på och bland dessa föremål. Svett, damm, hår och så vidare fläckar ner och stannar kvar på dem. Just därför är det känt att det är bra att byta lakan och örngott en gång i veckan. Men det här kanske inte räcker.

Madrassen i sig – såväl som kuddarna – kan absorbera damm, bakterier och smuts: att använda en ångtvätt minst en gång i månaden skulle vara den idealiska lösningen.

Advertisement

6. Smutstvättkorgen

En annan rutin som ingår i ordning och reda är att tvätta och alltså använda tvättmaskinen. Men det finns ytterligare ett steg att göra innan du lägger kläderna i apparaten: ta dem från tvättkorgen där de placerats. Det sistnämnda beaktas inte tillräckligt: ​​de flesta tänker på att desinficera sina kläder och inser inte hur många bakterier som kan ansamlas i själva smutstvättkorgen!

Det är inte alla som har en tvättkorg i sovrummet, men de som har det bör tänka noga på att desinficera den noggrant utifrån vilken typ av material den är gjord av.

7. Dörrhandtag och lampknappar

7. Dörrhandtag och lampknappar

topntp26/Freepik

Jo ja, vi tänker inte på det ofta (tyvärr), men dörrhandtag – som ljusknappar – vidrörs ständigt. Prova att tänka på hur många gånger dina händer gör detta på en enda dag. Alltså är det osannolikt att de alltid kommer att vara helt rena och obefläckade: bakterierna du tar med dig kommer oundvikligen att hamna på dessa ytor!

Att rengöra dem är inte komplicerat: en desinficerande lösning, en alkoholbaserad produkt, fungerar bra för detta ändamål. Allt handlar om att ha dessa föremål på "listan" över vad som behöver rengöras och desinficeras.

Advertisement

8. Växter

Och till sist vill vi avsluta med det enda elementet på denna lista som egentligen inte är ett objekt: växter! Vi vattnar dem, vi ser till att de nås väl av solljus, men är vi så säkra på att vi kontrollerar att de inte har samlat damm på sina blad? Många inreder sitt sovrum med en eller flera växter, men vi glömmer ofta bort att rengöra dem. De med mycket stora löv blir då lätt en punkt där damm kan lägga sig.

Vi rekommenderar att torka med en lätt våt trasa för att ta bort smuts: inte alla växter gillar att vattnas direkt på bladen och därför skulle detta inte vara den lämpligaste lösningen för att ta bort damm.

Naturligtvis skulle det vara tillrådligt – och vi råder dig att göra det – att också kontrollera de skrymslen och vrår, de mer avlägsna hörnen (som under sängen) där smuts lätt kan samlas, men glöm inte att vara uppmärksam på föremålen vi har påpekat för dig.

Advertisement