Din gasspishäll blir som ny med dessa enkla och effektiva metoder

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2023

Din gasspishäll blir som ny med dessa enkla och effektiva metoder
Advertisement

När vi lagar mat händer det ofta att spishällen blir smutsig och, särskilt om vi inte rengör den omedelbart, att den blir täckt av fett och brända rester; när de torkar blir dessa fläckar särskilt svåra att ta bort och ofta behöver man även kämpa med de mest aggressiva och dyra produkterna som går att köpa för att få spishällen att bli helt ren igen.

Speciellt kokplattorna utsätts ofta för beläggningar som är svåra att ta bort, också för att man i många fall struntar i att rengöra dem i slutet av dagen. Så vad kan vi göra när smutsen verkar vara oupplöslig på kokplattorna? Om vi ​​inte vill förlita oss på kemiska rengöringsmedel, som är potentiellt skadliga för ytorna men också för vårt välbefinnande och miljön, kan vi ta hjälp av naturliga medel, som om de används på rätt sätt enkelt kan återställa våra kokplattor till sitt originalutseende, fria från fläckar och beläggningar.

Låt oss tillsammans ta reda på vilka metoder som kan användas för riktigt effektiva resultat.

Advertisement

Kokplattor utan fläckar med dessa naturliga medel

Kokplattor utan fläckar med dessa naturliga medel

Creativo

Använd naturliga medel för att rengöra kokplattorna på detta sätt:

  • tvättsoda: mycket uppskattat fläckborttagningsmedel och tvättmedelsprodukt för att ta bort de mest envisa fläckarna från tvätten, på kokplattorna kan natriumkarbonat användas på två sätt. Den första metoden går ut på att späda tvättsodan med lite vatten för att bilda en tjock pasta, som du kan applicera med en svamp på plattorna och låta verka i några minuter innan du gnuggar och sköljer. Den andra metoden innebär istället att man blötlägger plattorna i en balja som innehåller vatten och tvättsoda. Efter några minuter kan du gå vidare till att rengöra dem genom att skrubba med en svamp och skölja.
  • bikarbonat: om du inte har tvättsoda kan även enkel bikarbonat, som är mycket vanligare i våra skafferier, vara något att prova. Du kan strö pulvret direkt på kokplattorna, även tillsätta en droppe diskmedel, och gnugga sedan försiktigt med en svamp eller, för en mer skarp verkan, med en borste. Skölj med mycket vatten och torka med en mikrofiberduk.
  • salt och vinäger: detta sista botemedel är mycket effektivt vid särskilt ingrodda fläckar eller kalkavlagringar. Allt du behöver göra är att blötlägga dina kokplattor i 30 minuter i en lösning som består av ett glas vinäger och 2 matskedar salt för att få dem att se ut som nya igen genom att helt enkelt gnugga dem med en svamp.

Advertisement

Hur man tar bort fläckar från brännarna

Hur man tar bort fläckar från brännarna

Air fans/Wikimedia Commons

Men om de svåra fläckarna är på brännarna istället? Faktum är att det händer att mat rinner ut ur kokkärl under tillagningen och smutsar ner inte bara spishällen och kokplattorna utan även brännarna. I det här fallet är den bästa metoden att koka upp en kastrull med vatten, stäng sedan av, tillsätt ett glas vit vinäger och sänk ned alla brännare, låt dra i minst en timme.

När vattnet når rumstemperatur, doppa en tandborste i vatten- och vinägerlösningen, strö den sedan med bikarbonat och använd den för att skrubba brännarna. Skölj noga med vatten och torka med en mikrofiberduk.

Nu kommer ditt kök verkligen vara helt rent!

Advertisement