Varför luktar duschavloppet illa? Vi tar reda på orsakerna och hur man eliminerar det

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2023

Varför luktar duschavloppet illa? Vi tar reda på orsakerna och hur man eliminerar det
Advertisement

Det händer ofta att det bildas dåliga lukter i badrummet som inte alls är särskilt trevliga, trots all uppmärksamhet på att hålla det rent. Förutom att man helst inte vill känna dem när man går in i badrummet och när vi tar ett bad eller en dusch, är det också väldigt pinsamt om toaletten måste användas av någon av våra gäster.

Ofta kommer dessa lukter från avloppen och är ett symptom på att något är fel. Det finns många kemiska produkter på marknaden för att få bort dålig lukt och parfymera, men för dem som är uppmärksamma på miljön och, låt oss inse det, plånboken, finns det även naturliga medel som kan vara effektiva. Låt oss se vad det kan handla om.

via realsimple

Advertisement

Vad orsakar dålig lukt och dåligt fungerande avlopp?

Vad orsakar dålig lukt och dåligt fungerande avlopp?

Pickpik

Dålig lukt riskerar ibland att bli en del av vårt badrum och det är inte alls trevligt. Att gå in i rummet där vi tvättar och "renar" oss och känna en god doft är en anledning till avkoppling, och vice versa kan vår vistelse bli betungande. Men vad orsakar stanken som vi känner och som kommer från avloppen, speciellt från duschen?

  • Tvålrester lägger sig i kanalerna. "Slammet" som skapas av deras stagnation gör att ett lager av smuts bildas som genom att fastna i avloppen orsakar dålig lukt och en åtföljande känsla av smuts.
  • Skadade rör. Ibland händer det att, om rören inte är precis nya eller på annat sätt skadade av någon anledning, en del ångor från avloppen som de är anslutna till läcker ut och "angriper" vårt badrum.
  • Mögel. En av de primära orsakerna är just bildandet av detta irriterande fenomen. Mögel bildas vanligtvis på dolda ställen i avlopp och för att eliminera det skulle du behöva demontera filtren.
  • Smutsrester. Hår, päls och skräp i allmänhet kan samlas i avloppen, stagnera och ge upphov till detta irriterande problem. En av de första sakerna att göra skulle då vara att försöka eliminera dessa eventuella hinder, för att kunna eliminera den dåliga lukten, men också för att få dem att fungera bättre.

Advertisement

Hur man eliminerar dålig lukt från duschavloppet

Hur man eliminerar dålig lukt från duschavloppet

Creativo

Eftersom det inte alls är trevligt att få upp dålig lukt från avloppet, speciellt från duschen, är det bra att veta hur man eliminerar det. Först och främst är det lämpligt att ständigt rengöra och täcka avloppet med filter som kan förhindra att smuts och skräp åker ner. Men om lukten blir tydlig, trots all nödvändig uppmärksamhet, kan vi tillgripa produkterna som säljs i olika hemstädbutiker eller naturliga hjälpmedel. Låt oss ta reda på, i båda fallen, vilka de är.

  • Kemiskt avloppsrengöringsmedel. Den är utan tvekan en utmärkt allierad för att rensa avlopp och bör vanligtvis appliceras på kvällen, så att det kan verka hela natten.
  • Antimögelprodukter. De är mycket användbara för att hjälpa oss att eliminera de irriterande svarta prickarna som orsakas av överskottsfuktighet, vilket är mer än normalt i badrummet. Om de kvarstår är det lämpligt att skrubba filtret med en tandborste för att ta bort eventuella rester.
  • Bikarbonat och vinäger. Idiotsäkra hjälpmedel i kampen mot smuts, de kan också vara supereffektiva i det här fallet. Släng bara två matskedar bikarbonat i avloppet och, direkt efter, ett glas vinäger. Reaktionen mellan de två elementen kommer att se till att smutsrester försvinner tillsammans med lukten. Efter att ha applicerat dem, häll motsvarande två koppar vatten i avloppet och du kommer att se resultatet.
  • Blekmedel. Denna produkt är också mycket effektiv mot smutsrester och, blandad med vatten, ger det avloppet det "tryck" som behövs för att rensa det.

Några deodoranter och du är klar...

Några deodoranter och du är klar...

Rawpixel

Genom att omsätta dessa knep i praktiken kommer ditt badrum att glänsa och dofta ljuvligt igen. Om du vill att den goda lukten ska bestå kan du prova att hälla en blandning av vatten och några droppar eterisk olja i avloppet för att alltid ha en ren känsla. För att säkerställa att det håller i sig är det lämpligt att upprepa operationen ofta.

Slutligen, om problemet kvarstår, är det en god idé att konsultera en rörmokare för att kontrollera att det inte finns några allvarligare problem relaterade till rör och avlopp.

Advertisement