Inga fler tråkiga trappor: gör dem till husets attraktionskraft med dekorationer fulla av kreativitet

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2023

Advertisement

Det finns arkitektoniska element i varje hus, som skapas som "service"-utrymmen: de kopplar miljöerna till varandra, det är inte de där vi stannar för att spendera tid, utan vi bara går förbi. Detta är fallet med trappor. I själva verket är de, liksom korridorerna, kanske de sista ställen i huset som vi oroar oss för att inreda. När vi väl valt material och ytbehandling går vi vidare och oroar oss mycket mer för designen än något annat. Så det kanske händer att man gör standardval, eller att det med tiden blir tråkigt.

Tja, det är väldigt lätt att återställa situationen, allt som krävs är lite fantasi och kreativitet: det kan till och med sluta med att man dekorerar varje steg på ett nytt sätt och på så sätt förvandla trappan till husets verkliga attraktionskraft!

Advertisement

Använd färger för att liva upp trappan hemma hos dig

Ett steg av varje färg, eller också bara en portion av några färger... Idéerna för att använda färger på ett roligt sätt är oändliga, och om vi sedan kombinerar dem med färgerna på väggarna eller räckena runtom kan vi skapa konstverk där allt innan var anonymt.

Advertisement

Regnbågstrappor har blivit superpopulära på sociala medier, de där varje steg målats med en av nyanserna som är typiska för detta magiska naturfenomen. En vinnande idé på vita trätrappor men inte bara. Och från vilken vi kan röra oss för att hitta kombinationen av färger, pastell eller inte, som vi kan dekorera varje steg med!

Är du inte rädd för en överdriven känsla av pop? Vad sägs i sådana fall om att testa starka nyanser som fuchsia? Eller kanske andra intensiva färger? Det finns till och med de som gör målar mellanrummen med guld och trappstegen med en superpoppig färg!

Skriv på trappan

Färgskalan är en möjlighet, men varför inte också tänka på skrift? Det skulle kunna vara trevligt – och väldigt enkelt – att skriva siffror!

Och det råder ingen brist på inspiration för att använda trappstegen som en anteckningsbok: på var och ett en mening, eller en del av något citat som vi gillar.

Advertisement

Böcker, dekorativa mönster med mera: trappan blir ett konstverk

Om vi ​​tänker efter skulle varje steg kunna se ut som en bok som ligger ner, så att mellanrummet mellan trappstegen blir till bokryggen. Så varför inte fira med alla titlar på dina favoritböcker?

Att använda tapeter, med deras oändliga mönster, är också en supersöt idé. Lägg till dem på mellanrummen, på så vis fungerar trappstegen och resten av trappan som ett intervall: resultatet är ett delikat och aldrig överdrivet utseende.

Advertisement

Föredrar du idén med geometriska mönster? Då skulle di kunna roa dig med ränder, sicksack-mönster med mera, och eventuellt skapa enhetlighet genom att begränsa färgerna till endast två för varje mönster.

Om du inte riskerar att mätta dina ögon för mycket och du gillar boho-dekorativa motiv, då kan du välja mellan ett oändligt antal olika färgglada mönster.

Advertisement

Ett mer mildare och mer romantiskt alternativ kan vara blommålningar, som för tankarna till väggar täckta av broderier i vissa antika hem, men genom att begränsa dig till bara trappstegshöjningarna finns det ingen risk att överdriva.

Ännu mer mildare och mer minimalt är att låta ett subtilt dekorativt motiv, som en gren med blad, löpa från ett steg till ett annat. En otrolig optisk effekt.

Advertisement

Lämna det till ljussättningen för att skapa en imponerande trappa

jolanda kagenaar/Pinterest

Det är inte sagt att färger, former och mönster är det enda sättet att dekorera trappor på: även en ljussättning arrangerade på ett scenografiskt sätt kan göra mycket. Till exempel strålkastare i mitten av trappstegshöjningarna...

... Eller kanske alternativ med en mer raffinerad design som omfamnar stegets och trappans form!

Skulle du vilja prova någon liknande idé hemma?

Advertisement