Handfat i porslin: knepen du behöver känna till för att ta bort kalkmärken

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2023

Handfat i porslin: knepen du behöver känna till för att ta bort kalkmärken
Advertisement

En grundläggande del av alla badrum är handfatet i porslin som är en av de ytor i huset som vi använder, och därför blir smutsiga, oftast. Vi är vana vid att tänka att det är ett extremt slitstarkt och smutsavvisande material som är lätt att rengöra, och det är sant, men upp till en viss punkt.

Till och med porslin kan faktiskt bli tydligt fläckad av kalkmärken orsakade av mineralrester i vattnet, och när periodisk rengöring inte utförs just för att radera dessa märken, kan de bli svåra att ta bort, vilket tvingar oss att använda aggressiva metoder som kan vara kontraproduktiva.

Dessutom finns det en rad beteenden som vi bör undvika om vi vill bevara handfatet under de bästa förhållandena så länge som möjligt. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement

Hur man tar bort kalkfläckar från handfat i porslin

Hur man tar bort kalkfläckar från handfat i porslin

Pxhere

Regelbunden rengöring är vår första och bästa vän: om du håller en mjuk trasa (i mikrofiber) eller en icke-slipande svamp redo att torka över handfatet efter att du har använt det, undviker du de flesta kalkavlagringar.

Varje dag skulle vi sedan kunna använda en trasa med lite medel på för att snabbt tvätta handfatet. En droppe diskmedel, eller ett blekmedelsfritt rengöringsmedel, inklusive Marseille-tvål, hjälper också.

Men när märken dock är uppenbara måste vi ta till ett lite mer aggressivt botemedel: en blandning av vatten och vinäger i lika delar. Vi kan använda det på två sätt samtidigt:

  • för vertikala väggar i handfatet tar vi lite hushållspapper, placerar det i kontakt med porslinet och sprayar produkten på det så att papperet fäster väl vid ytan;
  • på botten sprayar du helt enkelt produkten.

I båda fallen behöver du vänta cirka tio minuter och sedan, med hjälp av en gammal tandborste, gnuggar du på kalkavlagringarna för att ta bort dem, skölj och torka omedelbart.

Advertisement

Produkter att undvika för att bevara handfatets porslin

Produkter att undvika för att bevara handfatets porslin

pickpik.com

Det finns en rad rengöringsprodukter som vi bör undvika att använda ofta och helt:

  • Sprayer som innehåller klor eller blekmedel;
  • Frätande vätskor av alla olika slag eller som innehåller saltsyra eller svavelsyra;
  • Slipande svampar;
  • Blekmedel: även om vi skulle vilja använda handfatet som en balja att blötlägga föremål i, bör detta undvikas. I det långa loppet blir faktiskt emaljen förstörd, vilket gör ytan porös och mer benägen att bli smutsig.

Beteenden att undvika för att bevara handfatets porslin

Beteenden att undvika för att bevara handfatets porslin

Karolina Grabowska/Pexels

Dessutom finns det några föremål och beteenden att undvika:

  • Använd inte baljor, inte ens i plast, inuti handfatet, såvida du inte lägger handdukar på botten för att undvika repor och ränder;
  • Håll inte först mycket kalla och sedan mycket heta ämnen i handfatet efter varandra: den termisk chocken kan bilda sprickor.
  • Om vi ​​måste hälla kokande vatten i handfatet, öppna samtidigt på kranen med kallt vatten.

Det handlar om små knep men om vi gör dem till en vana gör de skillnad!

Advertisement