Är fönsterluckorna fulla av damm och du lyckas inte få dem att skina? Här har du det ideala sättet att rengöra dem på

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2023

Är fönsterluckorna fulla av damm och du lyckas inte få dem att skina? Här har du det ideala sättet att rengöra dem på
Advertisement

Att hålla huset iordning och perfekt rent innebär att man inte bara går igenom de miljöer och föremål som vi använder oftast, utan även de vi "rör" mindre. Till exempel, hur många gånger i månaden rengör du fönsterluckorna, förutsatt att du har några i ditt hem?

Vi kan absolut inte få reda på varenda människas svar, men vi tar för givet att fönsterluckor inte precis är det första vi städar när vi sätter igång att städa i huset. Detta innebär såklart att de blir mer smutsiga, att damm och fläckar tenderar att sätta sig, särskilt på de yttre sidorna, och att det blir mer komplicerat att få dem att glänsa. Så hur kan man gå tillväga? Nedan försöker vi tillsammans förstå vilka som är de snabbaste sätten att rengöra dem på.

Advertisement

Fönsterluckor: trä eller järn?

Fönsterluckor: trä eller järn?

Pxhere

Fönsterluckor finns på många hus och förutom att försköna fönstren är de ett utmärkt stöldskyddssystem. Materialen som används för att konstruera dem är olika och sträcker sig från aluminium till järn, trä och PVC. Oavsett vilket material de är gjorda av, används de likgiltigt för interiörer och exteriörer, varför det är nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt deras underhåll för att förhindra att de förstörs under inverkan av väder och vind och tidens gång.

Oavsett vilket material som vals så har alla som har dem i sitt hem gemensamt att det är svårt att rengöra dem. Lamellerna är ofta smala, det finns fasta eller justerbara, och detta möjliggör inte en snabb och tillfredsställande rengöring, men det finns olika sätt för att uppnå detta mål och det är just dessa vi vill berätta om.

Advertisement

Hur man rengör träluckor

Hur man rengör träluckor

Creativo

Trä är ett mycket ombytligt material som påverkas av tidens gång och inverkan av dåligt väder. Trots detta känner vi till att trä används för att bygga fönster och fönsterluckor och att det krävs mycket underhåll för att de ska hålla. För att rengöra spjälorna på fönsterluckor, till exempel, måste du vara noga med att inte fläcka träet eller få det att missfärgas.

Det första man behöver göra i dessa fall är att förhindra överdriven ansamling av smuts, men detta är inte alltid möjligt. Fönsterluckor, som vi redan sagt, är inte blad de element som rengörs oftast, och därför finns det en risk att damm samlas och tar sig in även på de mest dolda platserna. Hur tar man bort det?

Sätten och medlen är olika och framförallt bör man komma ihåg vikten av att inte direkt använda sig av trasa och vatten, utan att följa en annan väg.

  • Först och främst är det tillrådligt att eliminera ytskiktet av damm med hjälp av en kvast, en dammsugare eller också med en dammvippa. Rådet är att använda ett mjukt och ömtåligt föremål som inte riskerar att repa träytan och att om möjligt stänga spjälorna för att rengöra hela luckan jämnt.
  • När detta är gjort kan du agera på de mest dolda punkterna med hjälp av en tandborste, gärna ny och mjuk, gör cirkulära och milda rörelser.
  • När de två första rengöringsfaserna har slutförts och om det finns beläggningar eller fläckar, kan du torka av luckorna med en fuktig trasa. Var dock försiktig: vi pratar om träluckor, ett material som är ömtåligt och deformerbart, så det är tillrådligt att inte överdriva med användning av vatten, att undvika kemiska och aggressiva produkter som kan missfärga och deformera det, och kom ihåg att eliminera alla spår av fukt. Om du verkligen behöver ett rengöringsmedel är det bäst att använda diskmedel eller Marseille-tvål.

Järnluckor: hur får du dem att glänsa?

Järnluckor: hur får du dem att glänsa?

Peakpx

Fönsterluckor görs dock inte bara i trä, utan också i järn och aluminium. Även i det här fallet är det inte lätt att rengöra dem och det krävs mycket tålamod för att få dem att glänsa igen. Vissa knep kan dock komma väl till pass. Låt oss se vilka de är.

Till skillnad från trä är järn och aluminium mycket mer motståndskraftiga och påverkas inte särskilt av vattnets inverkan. Det är därför vi i det här fallet, för att rengöra luckorna, kan vara lite mer vågade, men se alltid till att inte skada ytorna.

  • Tillvägagångssättet för att rengöra dem skiljer sig inte mycket från sättet som används för de som är gjorda av trä. Också i det här fallet kan en kvast vara mycket användbar för att ta bort ett ytligt lager av damm, luckan ska vara helt torr och se till att borsten inte är överdrivet hårda. När det är klart, om vi märker att vissa rester kvarstår, kan vi föra en torr mikrofiberduk över de olika lamellerna för att fortsätta att damma.
  • När denna första fas är klar tar vi en trasa och en hink med vatten för att tvätta dem ordentligt. Vi sa att materialet är mer motståndskraftigt, så vatten kommer inte att skapa för många problem, precis som ingenting kommer att hända med användningen av tvättmedel. Det är dock alltid bättre att välja milda medel, gärna samma som används för trä.
  • Slutligen går vi vidare till att torka, vilket kommer att förhindra bildandet av fula droppmärken och göra fönsterluckorna glänsande.

Oavsett vilket material dina luckor är gjorda av, vet du nu exakt hur du ska gå tillväga för att få dem rena och som om de vore nya igen. Lycka till!

Advertisement