Tvättstuga hemma: 14 inspirationer för att skapa en komplett tvättstation

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2023

Tvättstuga hemma: 14 inspirationer för att skapa en komplett tvättstation
Advertisement

Om tvätten är en viktig uppgift, men också ganska mödosam, varför inte hjälpa sig själv att göra det enklare och snabbare genom att skapa en arbetsstation hemma där vi kan ta hand om alla olika operationer som hör just tvätten till? Det är tanken bakom en "tvätt"-hörna, eller till och med rum, där allt är designat för rengöring av olika plagg och tyger.

Där hittar vi inte bara tvättmaskinen, och kanske torktumlaren, utan också platsen för att samla de smutsiga kläderna, torkställningen, strykbrädan och alla nödvändiga produkter. Om det inte finns ett rum, eller en del av ett rum, att förvandla på detta sätt, kan vi fortfarande hitta idéer för att optimera det tillgängliga utrymmet. Kolla in tipsen nedan.

Advertisement

Dina drömmars tvättstuga

I husen förr i tiden fanns vanligtvis ett helt rum tillägnat denna viktiga hushållsfråga: ett stort rum, med kar för tvätt, skåp med allt som behövdes och från samlingen av smutstvätten till förtvätt och t.o.m. något lagningsredskap, så att allt kunde göras på ett ställe.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, för de flesta av oss att kunna utnyttja exakt samma sorts miljö, men om det av en slump finns ett gästbadrum eller gästrum som kan användas, då förtjänar det ett handfat, skåp och alla lösningar som behövs för att ge plats åt apparater tillägnade tvätten.

Advertisement

Detta utrymme kan också skapas i en del av ett större rum, till och med garaget eller källaren. Väl möblerad och upplyst blir det mycket mer än en tvätthörna.

Tvättstuga i specialtillverkade möbler

Oftast tänker man på inbyggda tvättmaskiner och torktumlare, eftersom de är "gömda" i möblerna som är specialdesignade för detta. De är fina och när vitvarorna i fråga står helt rätt finns det ingen risk att de vid aktivering skulle kunna ta sig ut ur sockeln i skåpet och ramla ner. Dessutom kommer alla lådor och möbelfack runtom att erbjuda plats för tillbehör och produkter som behövs för varje tvätt.

Det är den vanligaste lösningen för dem som skapar tvätthörnan i badrummet eller i rum som används för andra ändamål.

En hel vägg för alla dina tvättbehov

Annars kan vi överväga om det finns ett rum från vilket vi kan "stjäla" en hel vägg: alla möbler, redskap och apparater kommer att anpassas längs denna. Det viktiga är att det finns ett golv som tål fukt, så att inte ens eventuella läckor eller tvättolyckor av oundvikliga droppar och liknande orsakar några skador i längden.

Enkel men funktionell tvättstuga

Oavsett om det är ett badrum, ett garage eller en annan miljö där vi kan hitta ett handfat, så kan detta vara en komponent som kan hjälpa oss att hitta "ankarpunkten" för tvättstationen. Det finns faktiskt saker som ofta behöver förbehandlas lite innan de tvättas i tvättmaskinen, och det är arbetsamt att behöva göra allt i badrummet eller köket och sedan ta med tvätten dit vi har installerat apparaten.

Advertisement

Knepet för en perfekt tvättstuga på ett litet utrymme: arbetsbänken

Du har en fristående tvättmaskin och torktumlare, placerade sida vid sida. Kanske har du fyllt utrymmet runt dem med lådor, hyllor, väggskåp. Ändå finns det fortfarande ett intryck av oordning: vad saknas? Svaret kan vara enkelt: en arbetsbänk som täcker apparaterna (och alltid lämnar tillräckligt med utrymme för luft att cirkulera). På så sätt kommer allt att se snyggare ut och vi får också ett utrymme att arbeta på.

Advertisement

Designar du dessutom en arbetsbänk kombinerad med hyllor och skåp är resultatet garanterat.

Inredningstillbehör för en komplett tvätthörna

För alla föremål som bäst hängs vertikalt, skapa ett system för att göra det på de fria delarna av väggarna. Kanske hopfällbara stavar så att de inte tar upp plats när det inte behövs.

Advertisement

Eller stänger att hänga galgar på!

Även smutstvättsinsamlingssystemen måste vara funktionella: det finns stapelbara korgar, lådor att placera i hyllorna som enkelt gör att lådorna kan skjutas in och ut, med mera!

Advertisement

Oavsett om det är ett skrymsle eller en nisch nära tvättmaskinen försöker vi alltid hitta utrymmet för att utrusta platsen med hyllor för att skapa ordning bland allt vi behöver, om det inte finns plats för hela möbler.

Dessutom kan strykbrädan hängas upp när den inte behövs: förbereda några krokar där de passar bäst!

Advertisement

En rolig lösning för udda strumpor: sätt upp dem på klädnypor medan de väntar på sin kompis, eller häng helt enkelt upp en tygpåse någonstans!

Är du redo att förverkliga dina drömmars tvättstuga?

Advertisement