Få mögel- och tvättmedelsrester att försvinna från tvättmaskinsfacket med några enkla steg

av Hilda Maria Morgan

03 Oktober 2023

Få mögel- och tvättmedelsrester att försvinna från tvättmaskinsfacket med några enkla steg
Advertisement

Det finns ingen hushållsapparat som inte drar nytta av periodiskt underhåll, och tvättmaskinen är inget undantag. Det finns många små vanemässiga eller enstaka manövrar som hjälper oss att hålla den i perfekt skick och dessa inkluderar även adekvat rengöring av tvättmedelsfacket. Även om det i själva verket är en komponent i apparaten som bara kommer i kontakt med rengöringsmedel och aldrig med smutsen som tas bort från kläderna, så blir det ändå tyvärr en grogrund för bakterier, mögel och därav följande dålig lukt som påverkar tvättens resultat.

Allt beror på resterna av sköljmedel, tvättmedel och olika tillsatser som vi häller i, ibland till och med i för höga doser, och som inte alltid sköljs bort när de förs in i tvätten. Om det dessutom finns några hinder i kanalerna blir problemet värre. Som tur är tar det dock inte lång tid att tvätta facket.

Advertisement

Regelbunden rengöring av tvättmedelsfacket

Regelbunden rengöring av tvättmedelsfacket

Francesco Sapio, Samsung/Amazon

Om vi ​​inte är för lata och ganska ofta kommer ihåg behovet av att kontrollera tvättmedelsfacket, genom att omedelbart ta bort de uppenbara resterna med en enkel mjuk trasa indränkt i vatten – ännu bättre med väteperoxid, för att förhindra mögel; då när vi sedan behöver rengöra det mer noggrant så kommer det inte ta lång tid alls.

Det första du behöver göra är att hitta instruktionerna för din apparat för att ta reda på hur du tar bort facket utan att orsaka skada. Det finns vanligtvis spakar eller tryckknappar som hjälper till att frigöra lådan och dra ut hela biten.

Vid det här laget kan det eventuellt räcka med endast lite vatten och en tandborste: placera facket under närmaste kran och skölj den under rinnande vatten, använd tandborsten för de svårare delarna.

Medan du låter facket torka, använd tandborsten, och eventuellt en lätt fuktad trasa, för att även rengöra platsen i tvättmaskinen där tvättmedelsfacket sitter, där tvålrester också kan finnas.

Advertisement

Vad man ska göra vid envis smuts

Vad man ska göra vid envis smuts

Camillo D'Amico, Samsung/Amazon

När du glömmer denna rengöring för länge är det troligt att svårare smutsbeläggningar har bildats i facket och runt det: tvättmedel, på vilket mögel växer, är skadliga. Som tur är är det också lätt att rengöra.

Även i det här fallet måste du ta isär och extrahera tvättmedelsfacket som du dock sedan lägger i blöt i en balja med varmt vatten, väteperoxid och natriumbikarbonat. Tre matskedar väteperoxid och en matsked bikarbonat räcker. Låt ligga i under en halvtimme, ta sedan bort smutsen med tandborsten, skölj väl och låt torka.

Även nischen där tvättmedelsfacket sitter måste tvättas med lite mer noggrannhet: använd lite väteperoxid här också och skrubba noggrant bort all smuts.

Det blir ett viktigt botemedel för att tvättmaskinen ska fungera korrekt, och tvätten blir också bättre!

Advertisement