Farväl till svettlukten: knep för att alltid ha väldoftande kläder

av Titti Carlberg

28 Oktober 2023

Farväl till svettlukten: knep för att alltid ha väldoftande kläder
Advertisement

Oavsett vilken temperatur i miljön vi befinner oss i är det väldigt troligt att vi efter en viss tid tenderar att svettas. Detta är en fysiologisk reaktion som oundvikligen leder till att våra kläder fläckas, men inte bara det: i själva verket kan en viss dynamik som härrör från... deodoranter påverka denna obehagliga process! Kombinationen mellan sekret och vissa delar av kända hudvårdsprodukter är faktiskt orsaken till svettmärken.

Däremot kan vi anta vinnande strategier både för att "begränsa" uppkomsten av svettfläckar och för att ta bort de senaste, men även de som finns sedan en längre tid.

Advertisement

Hur man tar bort färska svettfläckar

Hur man tar bort färska svettfläckar

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Det är praktiskt taget oundvikligt att svettas: även när vi använder de bästa produkterna och rör oss så lite som möjligt, eller i alla fall i ett visst antal timmar, svettas vi. Vissa försiktighetsåtgärder kan hjälpa, som att föredra talk framför de mer kommersiella spraydeodoranterna, men om  man föredrar den senare typen så består ett litet knep i att först spraya deodoranten och sedan vänta tills den har torkat helt på huden innan man klär på sig.

Hur som helst kommer det att hantera svettfläckar vara konstant. Hur ska man agera för att eliminera de illaluktande fula fläckarna?

Vid "färska" eller nyare fläckar är det lämpligt att passera en fläckborttagningsprodukt på området du vill behandla och sedan gå försiktigt tillväga genom att gnugga med en speciell borste tills vätskan tränger in på djupet. Denna process är en förbehandling och är därför endast en nödvändig fas innan plagget tvättas. Alternativt är det möjligt att förbehandla fläckarna med vitvinsvinäger: spraya och låt sedan klädesplagget ligga i blöt i en balja, i kallt vatten i några minuter.

Och för intorkade fläckar?  

 

Advertisement

Knep för att få gula märken och gamla svettfläckar att försvinna

Knep för att få gula märken och gamla svettfläckar att försvinna

Rawpixel

Svettfläckar som inte behandlas snabbt kan skapa gula märken, särskilt på vita kläder, som är svåra att få bort om de inte behandlas på rätt sätt.

I verkligheten är det som gör skillnad inte produkten som vi använder utan borsten som vi skrubbar med! Faktum är att en speciell klädborste spelar en grundläggande roll när det kommer till att eliminera fläckar och ränder. 
Vi skulle dock vilja rekommendera en vinnande strategi i dessa fall: förbehanda fläckarna genom att blötlägga kläderna i en balja, tillsätt ett dricksglas bikarbonat och vänta i cirka tio timmar. 

Vid det här laget kommer din tvätt att vara klar att lägga i tvättmaskinen och plaggen kommer med största sannolikhet inte bara komma ut ren, utan också utomordentligt väldoftande: säg farväl till fläckar och svettlukt!

Advertisement