Nonstick-stekpanna: stegen att inte glömma att rengöra den korrekt

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2023

Nonstick-stekpanna: stegen att inte glömma att rengöra den korrekt
Advertisement

Nonstick-stekpannor är ett riktigt ess i köksrockärmen: de tillåter oss att laga oändligt många maträtter utan att behöva använda för mycket olja, smör eller andra fetter för att förhindra att maten fastnar i själva botten av pannan under matlagningen. Men även de blir smutsiga vid varje användning från den lätta fettbeläggningen som olika livsmedel lämnar efter sig och från märken av andra typer av mat och, i värsta fall, ansamlingar av bränd mat.

Men med tanke på att den där non-stick-beläggningen, som är så värdefull, lätt riskerar att förstöras om stekpannan inte rengörs på rätt sätt så tar vi en titt på hur vi kan gå tillväga för att behålla dessa stekpannor i ultimat skick så länge som möjligt.

Advertisement

Hur man rengör stekpannor med non-stick-beläggning

Hur man rengör stekpannor med non-stick-beläggning

Marco, Moneta/Amazon

Innan du rengör en non-stick-stekpanna bör du alltid vänta tills den är helt kall. Glöm rengöringen medan du äter och oroa dig bara för att tvätta den efteråt. Faktum är att om du häller kallt vatten i den fortfarande varma pannan riskerar du att förstöra beläggningen, liksom hela stekpannan.

För att tvätta, använd ljummet vatten med en droppe diskmedel: fyll diskpannan med detta tvålvatten och låt vattnet svalna helt. Gnugga sedan försiktigt med en mjuk svamp eller trasa, undvik alla föremål som är till och med bara lätt slipande, på detta sätt kommer du att eliminera alla rester av mat och fett. Använd varmt vatten för att skölja noggrant.

När du skrubbar, häll tvålen direkt på svampen eller trasan, och efter sköljning, torka ordentligt och omedelbart. Kom ihåg att det alltid är bäst att förvara kastrullerna vertikalt, så att du undviker att repa dem genom att placera annat på dem.

Det är faktiskt viktigt att undvika att orsaka repor av alla de slag på beläggningen, varför det även vid tillagning rekommenderas att endast använda trä- eller värmebeständiga silikonredskap.

Advertisement

Vad händer om botten av non-stick-stekpannan har bränts?

Vad händer om botten av non-stick-stekpannan har bränts?

quitecontrary89/Reddit

Det kan hända att mat bränns fast i botten och du kommer då att behöva rengöra den noggrannare för att försöka få bort all smuts utan att förstöra non-stick-beläggningen.

Vanligtvis är blötläggning i varmt vatten med diskmedel tillräckligt för att lossa eventuella matrester, som sedan avlägsnas enligt beskrivningen ovan. Men om det inte räcker, även efter att ha provat ett par extra gånger, prova då ett botemedel baserat på vit vinäger och bikarbonat.

1.       Häll i lite bikarbonat och sedan vinäger, precis tillräckligt för att få en blandning som täcker botten tillräckligt. Låt den brusande kemiska reaktionen avslutas.

2.       Tillsätt vatten tills det täcker hela botten.

3.       Koka upp, rör om med en träslev för att lösa upp allt. Låt sjuda i upp till 5 minuter.

4.       Låt svalna helt.

5.       Ta bort eventuella rester som har mjukats upp med en mjuk svamp.

6.       Fortsätt med varmt vatten och diskmedel, som i föregående metod.

För att undvika att maten bränns är det lämpligt att alltid använda typer av matoljor eller fetter som inte har för låg rykpunkt. Men om olyckan är framme kommer du att kunna få situationen under kontroll med hjälp av dessa metoder!

Advertisement