Ta bort rostfläckar från lakan och få dem enkelt att bli vita igen

av Hilda Maria Morgan

30 September 2023

Ta bort rostfläckar från lakan och få dem enkelt att bli vita igen
Advertisement

Vita lakan har alltid varit mycket uppskattade eftersom de med sin vithet kan förmedla en känsla av renhet och fräschör. Tyvärr händer det ofta att våra vita lakan blir fläckiga på ett till synes outplånligt sätt vid användning och därför tappar de ofta med tiden sin briljanta vithet och blir grå.

Bland de fläckar som är svårast att ta bort har vi utan tvekan även rostfläckar som kan påverka vitheten på våra lakan efter kontakt med metallen i torkställningarna eller sängbotten. Om du redan har provat upprepad tvätt för hand och i tvättmaskin är det ännu inte dags att misströsta. Det finns flera medel som kan hjälpa oss att hålla våra lakan ständigt rena och fria från rost och i synnerhet finns det flera naturliga medel som alltid finns tillgängliga i våra skafferier som kan visa sig vara mycket effektiva i denna uppgift.

Nedan föreslår vi några knep för att ta bort rost och göra dina lakan vita igen.

Naturliga medel för att ta bort rostfläckar från vita lakan

Naturliga medel för att ta bort rostfläckar från vita lakan

Pexels

Det finns flera naturliga botemedel som kan hjälpa dig att ta bort rost från dina lakan och det första vi föreslår är en blandning av 3 ingredienser: vatten, salt och citron.

Med den här metoden måste du helt enkelt fukta det nedfläckade lakanet och strö det med salt och sedan tillsätta lite citronsaft. Häng ut lakanet i solen och låt det torka helt innan du kontrollerar om fläcken har försvunnit. Om så inte är fallet, upprepa operationen igen. När fläcken äntligen har försvunnit, gå vidare till en vanlig tvätt i tvättmaskinen eller för hand.

En andra metod innebär användning av vit vinäger, ett utmärkt medel för rengöring, som också gör att våra lakan blir mjuka och fria från dålig lukt. Du kan använda denna produkt ren som den är eller blandad med bordssalt. I det andra fallet måste du vänta tills saltet lösts upp helt i vinägern innan du använder blandningen. Fukta en trasa med vinäger och gnugga den fläckiga delen av ditt lakan tills det är rent igen. Vid det här laget kan du fortsätta med en vanlig tvätt genom att hälla i en kopp vinäger i sköljmedelsfacket för att säkerställa att lakan blir mjuka.

Slutligen kan även bikarbonat hjälpa dig att eliminera rostfläckar. Sprid ut en tjock pasta av bikarbonat och lite vatten på fläcken och gnugga försiktigt innan du tvättar lakanet som vanligt.

Advertisement

Ta bort rost under tvätten

Ta bort rost under tvätten

hellokittyfrk/Reddit

Om fläckarna inte är överdrivet ingrodda kan de lätt tas bort från lakan även när de tvättas i tvättmaskinen.

Natriumperkarbonat är till exempel ett mycket effektivt blekningsmedel som visar sig vara en värdefull hjälp även vid rostfläckar. Lägg helt enkelt till denna produkt direkt i tvättmaskinens trumma och starta tvätten på en lägsta temperatur på 40 grader; om dina lakan tillåter det, tvätta i 60 grader.

Även väteperoxid kan användas inte bara som en förbehandling utan också för att ta bort fläckar från tyger direkt i tvättmaskinen. I så fall, häll i en sked med 3 eller 10 volymer lösning i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedlet och påbörja tvätten.

Dina lakan kommer att bli vita som snö!

Advertisement