Ta in höstens skönhet till ditt hem med fantastiska DIY-dekorationer

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2023

Ta in höstens skönhet till ditt hem med fantastiska DIY-dekorationer
Advertisement

Varje år kommer hösten tillbaka för att förvåna oss med sina intensiva färger. Efter sommarens hetta är hösten årstiden som gör att vi vill vandra i naturen, beundra hur den ständigt förändras, med lägre temperaturer men i allmänhet milda. Den har sin egen unika och obestridliga charm och älskas av de flesta. Varför då inte ta in denna magi i ditt hem genom att hämta inspiration från allt som naturen erbjuder på hösten?

Även genom att använda DIY kan vi skapa många dekorationer som efterliknar formerna på symbolerna för denna säsong: pumpor, färgglada löv, men också ekollon med mera. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

Höstens symboler för att dekorera ditt hem: pumpor

Det råder ingen tvekan om att man främst kommer att tänka på pumpor om man funderar på dekorationer som passar till hösten. De används långt bortom Halloween och lämpar sig verkligen för en myriad av handgjorda dekorationer, särskilt i lantlig stil. Förutom de du kan köpa, äkta, falska eller torkade, kan du göra dem för hand med många olika material, som rep!

Advertisement

Ett alternativt sätt att göra pumpor på är genom att använda bollar av ull eller snöre, eller kanske resterna som blivit över från andra pyssel, de små färgade pumporna som blir resultatet kommer att vara perfekta för att dekorera till exempel matbordet.

Tutorial via liveartgalleryfabrics.com

Tutorial via liveartgalleryfabrics.com

Även med tygrester kan du skapa en myriad av pumpaformade pyssel. Som dessa riktigt söta grytunderlägg!

Tutorial via justthatperfectpiece.com

Tutorial via justthatperfectpiece.com

Har du gamla böcker eller partitur, eller oanvända tidningar och tidskrifter? De kan bli höstdekorationer, även i form av en pumpa!

Höstens symboler för att dekorera hemmet: ekollon

Höstens symboler för att dekorera hemmet: ekollon

Tutorial via awonderfulthought.com/

En nöt, kanske mindre vanlig, som dock verkligen kan hittas i många dekorationer och grafik kopplade till höstens tema är ekollonen. De får oss att tänka på de hårt arbetande djuren som fyller på med ekollon inför vintern, och även ekollonet påverkar, med sin form och färg, många estetiska val.

På nätet kan du hitta många idéer för att använda ekollon som ett dekorativt motiv, till exempel genom att göra jättelika sådana, kanske med rep och snören, att placera på mitten av ett bord.

Advertisement
Tutorial via recycledcrafts.craftgossip.com

Tutorial via recycledcrafts.craftgossip.com

Men idéerna finns nästan överallt: har du någonsin funderat på att till exempel återvinna gamla tröjor för att göra dekorativa ekollon?

De små som vi samlar, kanske till och med målade, kan bli naturliga prydnadssaker att hänga från sammansättningar av grenar: en perfekt idé för hösten.

Advertisement

Och du kan också använda dem för att dekorera DIY-kransar att hänga på ytterdörren till ditt hem.

Girlander och festonger att hänga runt om i huset

Med höstens alla symboler kan vi sedan skapa festonger att hänga runt om i huset, som på fönstren, under hyllor och skåp, ovanför den öppna elden eller på väggarna.

Advertisement

För att göra dem kan du använda tyger, filt, läder och många andra material. Allt du behöver göra är att ge din fantasi fritt spelrum! En idé som alltid fungerar? Emulera höstlövens färger och former!

En mer originell och avgjort trevlig idé kan vara att inspireras av mat, till och med sötsaker som brukar ätas under denna period, och att använda dem som dekorativ inspiration för girlanger och festonger.

Advertisement

Kedjor av blad av tyg eller filt är också väldigt söta att hänga på fönstren, nästan som färgade gardiner.

Höstens drottningar: de färgglada löven

Alla pyssel med löv kommer att vara roliga redan från skörden: att gå runt i parker, skogar och trädgårdar och välja alla löv med de vackraste färgerna är mysigt, för alla åldrar.

När du väl tagit med dem hem kan de användas på många sätt, till och med helt enkelt pressade och insatta i botaniska tavlor!

Advertisement

Att hänga dem på väggen, med rustika men kreativa dekorationer är ingen dålig idé, använd snören och pinnar, kanske till och med bokstäver, ljus, foton... Det finns ingen gräns för fantasin.

Med små barn skulle det kunna vara roligt att använda riktiga löv som material att måla eller sätta ihop som en mosaik, för att ge liv åt djur, landskap med mera.

Advertisement

Det är aldrig en idé att använda höstens grenar och löv för kompositioner att sprida runt om i huset, även för dekorationer att placera på ytterdörren.

Och gillar du dekorationer med hösttema?

Advertisement