Behöver filtret rengöras? Ta reda på hur du tar bort ludd utan krångel

av Hilda Maria Morgan

30 September 2023

Behöver filtret rengöras? Ta reda på hur du tar bort ludd utan krångel
Advertisement

Du slår på torktumlarens torkcykel, väntar den tid som behövs, men när du öppnar apparatens lucka är kläderna inte riktigt torra: en irreparabel skada? Inte nödvändigtvis, det kan vara så att du helt enkelt glömt att kolla filtret... Sedan alltför länge. Torkfiltret är i själva verket det som fylls med allt ludd som släpps ut under drift, det som orsakas av fibrerna i kläderna som, när de gnuggar mot varandra sedan släpps in i trumman och transporteras mot "fällan" som förhindrar att de hamnar någon annanstans.

Att komma ihåg att rengöra filtret regelbundet är avgörande för att apparaten ska fungera korrekt, och lyckligtvis kan du göra det utan alltför många problem.

Advertisement

Rengöring av torktumlarfiltret: hur gör man?

Rengöring av torktumlarfiltret: hur gör man?

Frank C. Müller/Wikimedia Commons

Ett första knep är att använda en dammsugare. Det måste vara en med ett helst tunt munstycke. Utrusta dig sedan även med en balja (men alternativt går det bra att rensa ut ett handfat eller diskhon), använda sköljmedelslakan, väteperoxid och en tandborste med mjuk borst.

Vanligtvis är filtret placerat på framsidan av torktumlaren, men kontrollera alltid tillverkarens anvisningar för dess placering. Ta bort det från höljet, öppna det och släng ludet du hittar inuti. Detta steg, även om du skakar och slår på filtret, kommer inte att göra så att du blir av med allt, därför kan du använda dig av sköljmedelsark, som kommer att fungera lite som dammvippor.

Med dammsugaren måste du dock nå filterhusets alla springor: det är här som det fortfarande finns kvar rester av ludd, redo att fastna på filtret igen så fort vi startar apparaten igen. Du måste få alla rester att försvinna vid varje rengöring, och om du inte har en dammsugare med rätt munstycke kan du använda dig av borstar, eller se till att knyta de använda sköljmedelsarken (eller också dammtrasor) till en pinne och försiktigt föra in den i höljet.

Advertisement

Tänk om du är tvungen att tvätta filtret?

Tänk om du är tvungen att tvätta filtret?

Sara,Samsung/ Amazon

Ibland inser man att filtret också avger en dålig lukt, särskilt när rengöringen skjutits upp under en lång tid så att det var fullt av ludd och det till och med behöll fukten inuti det. När filtret väl är fritt från alla fasta rester kan du tvätta det i en balja.

Det är här vi kommer att använda behållaren och även väteperoxiden: eftersom det inte handlar fet smuts behövs inte tvål, utan fyll baljan med varmt vatten tillsammans med ett glas (eller en halvt glas) väteperoxid så kommer du att få en blandning där du låta filtret ligga i blöt i en halvtimme. Använd även tandborsten för att ta bort eventuella rester av ludd som fastnat i filtret, skölj väl och låt torka helt innan du sätter tillbaka allt i höljet.

En kuriosa: visste du att du kan återvinna det ludd som utvinns ur torktumlaren? Faktum är att det är det perfekta materialet för att göra eldtändarkuber! Allt du behöver göra är att blanda det med lite flytande vax och göra bollar – eller så kan du också använda isbitsbrickor eller isglassbehållare; annars, fyll en glasburk med luddet, häll i två eller tre matskedar olja, blanda och ta sedan gradvis den mängd du behöver för att kunna tända elden.

På så vis behöver du inte ens slänga luddet!

Advertisement