Möblera och dekorera en liten lägenhet med dessa 16 intressanta och kreativa idéer

av Hilda Maria Morgan

29 September 2023

Möblera och dekorera en liten lägenhet med dessa 16 intressanta och kreativa idéer
Advertisement

Om du bor i en liten lägenhet måste du vara mycket uppmärksam på utrymmet som finns tillgängligt för att kunna förvara alla dina föremål och samtidigt kunna röra dig fritt och känna dig bekväm och i en välkomnande miljö. Av denna anledning hamnar dekorerandet av rummen i skymundan för att lämna mer utrymme för det praktiska.

Men även små lägenheter kan inredas och göras snygga med respekt för våra förvaringsbehov. Hur då? Synliga hyllor, krokar, utrymmesbesparande eller multifunktionella möbler kan bli våra bästa allierade när det gäller att möblera en liten lägenhet men också för dekorerandet av den. Ljusa färger och speglar hjälper dig att få rummen att verka rymligare och ljusare medan självhäftande vinylgrafik kan pryda dina väggar utan att du behöver måla eller spika. Och om det handlar om en enrumslägenhet? Du kan få plats att förvara dina tillhörigheter och skapa samtidigt lite avskildhet med höga hyllor och skåp som du också kan använda som skiljeväggar.

Ta inspiration från dessa 16 intressanta och kreativa idéer för att möblera och dekorera din lilla lägenhet.

Advertisement

1. Höga vardagsrumsmöbler

Utnyttja allt tillgängligt utrymme på höjden i vardagsrummet med en hög möbel för att förvara böcker, prydnadsföremål men även tallrikar och porslin.

Advertisement

2. Diskställ ovanför diskhon

Ett diskställ direkt ovanför diskhon hjälper dig att få mer utrymme tillgängligt för att placera livsmedel i köksskåpen.

3. Dörrskenor

Skenor på dörren kan vara användbara i badrummet som handdukshängare, i sovrummet för att hänga dina kläder och utrustade med praktiska korgar kan de vara användbara för att förvara föremål i vilket rum som helst.

4. En trädgård på balkongen

Utnyttja även små balkonger med platsbesparande bord, hopfällbara stolar och genom att göra om en lastpall eller trälådor till en soffa.

5. Ett utrymmesbesparande kök

Få ut det mesta av utrymmet i köket med små hyllor och krokar på alla väggar som inte har väggskåp; väggen bakom arbetsbänken kan till exempel bli en redskapshållare medan köksskåpens sidoväggar kan hysa kryddor och andra små skafferiprodukter.

Advertisement

6. Möbler som skiljeväggar

I en enrumslägenhet är det svårt både att hitta utrymme för att förvara sina föremål och att skapa lite avskildhet. Separera husets olika rum med höga hyllor eller skåp som används som skiljeväggar.

7. Hopfällbart bord

I köket hjälper ett hopfällbart bord dig att hantera utrymmen bättre för att du ska kunna röra dig med större frihet.

Advertisement

8. Nischer i väggarna

Använd alla hålrum i väggarna för att skapa rymliga hyllor.

9. Vertikal odling

Ge inte upp din passion för trädgårdsarbete! Din lilla balkong kan lätt förvandlas till en frodig vertikal grönsaksträdgård.

Advertisement

10. Dekorativa mugghållarkrokar

Krokarköksväggen hjälper dig inte bara att frigöra dina skåp genom att hänga upp koppar och muggar, utan de kan också förvandlas till söta dekorativa element.

11. Badrumshyllor

I badrummet kan du låta en dekorativ hylla på väggen ovanför toaletten ta upp all tillgänglig plats.

Advertisement

12. Hörnhyllor

Dekorera de tomma och kala hörnen med små hörnhyllor, de kommer att bli intressanta dekorationer.

13. Speglar för större rum

Placera speglar strategiskt för att få dina rum att se större och ljusare ut.

Advertisement

14. Kolumnmöbler

Kolumnskåp och kolumnhyllor hjälper dig att utnyttja höjdutrymmet även i små rum som badrum.

15. Loftsäng

En loftsäng i sovrummet gör att du kan rymma flera sängar även i ett litet rum eller för att skapa ett litet utrymme för studier eller för garderoben där under.

Advertisement

16. Även hallen är ett rum!

Även din hall kan vara användbar: ett skoställ som också är en konsol, en spegel för ett större rum, krokar för att hänga upp jackor, ryggsäckar, väskor och hattar sparar dig utrymme.

Hur har du möblerat och inrett din lilla lägenhet?

Advertisement