3+2 naturliga medel för att effektivt rengöra ett duschgolvet som gulnat av användning och tidens tand

av Hilda Maria Morgan

29 September 2023

3+2 naturliga medel för att effektivt rengöra ett duschgolvet som gulnat av användning och tidens tand
Advertisement

Badrummet är rummet där den kontinuerliga och konstanta användningen av vatten lättast leder till kalkavlagringar och spridning av mögel och andra bakterier. Medan ständig rengöring hjälper till att undvika hygienproblem kopplade till bakteriers och smuts beständighet på ytor, är kalk och mögel svårare att eliminera, framför allt eftersom de tenderar att bilda avlagringar som inte alla rengöringsmedel kan ta bort.

Av denna anledning tenderar alla komponenter i badrummet med tiden att gulna och, särskilt i hörnen och vid fästpunkten till golvet eller väggen, att genomgå progressiv svärtning på grund av att mögel sprids. Det är därför av grundläggande vikt att ägna särskild uppmärksamhet åt skötseln av badrumsinredningen, för att undvika en fortlöpande ansamling av kalk som på sikt kan göra dem mindre estetiskt tilltalande.

Tyvärr är duschgolvet inte fritt från dessa problem och nedan förklarar vi hur man snabbt och enkelt tar bort olika ansamlingar med hjälp av naturliga medel.

Advertisement

Ta bort kalk från duschgolvet

Ta bort kalk från duschgolvet

Max Rahubovskiy/Pexels

Den främsta orsaken till att duschgolvet gulnar är kalkavlagringarna på dess yta och lyckligtvis är naturliga botemedel mycket effektiva för att få bort kalken, samtidigt som de respekterar materialen som duschen är gjord av, plus att de inte skadar miljön och vårt välbefinnande.

  • Milda syror: alla föreningar som innehåller milda syror, såsom vinäger och citronjuice, men även citronsyra som erhålls från citron, är utmärkta botemedel mot eventuella kalkavlagringar och gör att du kan få duschgolvet att se ut som om det vore nytt igen. Blanda vit vinäger och vatten i lika delar eller förbered en lösning med 150 gram citronsyra i 1 liter vatten och sprid ut det på ytan med en spray. Låt produkten verka i minst 15 minuter innan du skrubbar med en icke-slipande svamp och sköljer.
  • Citronsaft ger istället bäst fördelar om den blandas med bikarbonat för att bilda en tjock pasta, som fördelar över hela ytan, med särskild uppmärksamhet på de gulnade delarna; genom att skrubba med en icke-slipande svamp eller en mjuk tandborste får du enkelt bort eventuella fläckar.
  • Slutligen är Marseille-tvål också ett utmärkt botemedel för att göra ditt duschgolv vitt igen: lös upp några flingor i lite ljummet vatten och fördela det med en svamp över ytorna som ska rengöras, gnugga försiktigt.

Advertisement

Ta bort mögel från duschgolvet med naturliga medel

Ta bort mögel från duschgolvet med naturliga medel

wendru/Reddit

Mögel är också en viktig orsak till gulnande och nedsvärtning av duschgolvet och kan enkelt avlägsnas och förebyggas tack vare användningen av 2 naturliga medel:

  • Natriumbikarbonat är det blekande botemedlet par excellence och hjälper dig att ta bort både kalkavlagringar och mögelfläckar. Förbered en homogen pasta genom att blanda bikarbonat med vatten och fördela blandningen över hela ytan på ditt duschgolv, var särskilt uppmärksam på de områden där det finns fläckar. Låt verka i 15 minuter innan du skrubbar med en icke-slipande svamp eller mjuk tandborste.
  • Slutligen är väteperoxid den främsta antimögel-medlet efter blekmedel och du kan använda det på två sätt; i förebyggande syfte kan du helt enkelt tvätta ditt duschgolv med jämna mellanrum genom att sprida ut ren väteperoxid på det och gnugga med en icke-slipande svamp, eller för att eliminera mögel och kalk genom att blötlägga lite bomull i väteperoxid och placera den på de mest drabbade områdena, som t.ex. i hörn och på fogar. Låt verka i minst 30 minuter, ta sedan bort bomullstussarna, gnugga med en svamp och skölj.

Tack vare dessa medel blir ditt duschgolv lika vitt som om det vore nytt!

Advertisement