4 naturliga botemedel för att eliminera dålig lukt från duschavloppet

av Hilda Maria Morgan

28 Juli 2023

4 naturliga botemedel för att eliminera dålig lukt från duschavloppet
Advertisement

Våra duschavlopp utmanas alltid av smuts, tvålrester och hår; detta gäller särskilt på sommaren, när värmen tvingar oss att öka frekvensen med vilken vi tvättar oss, också bara för att försöka kyla ned oss. Det händer därför ofta att avloppet blir igensatt eller att det avger dålig lukt.

I dessa fall kan ett snabbt ingripande, vid de första tecknen på att något är fel, vara användbart för att begränsa skadan och undvika behovet av att ringa en rörmokare eller liknande, med en åtföljande avsevärd kostnad. Det finns många botemedel som redan implementerades av våra mor- och farföräldrar för att frigöra avloppen och eliminera dålig lukt och ofta går de ut på att använda sådant som finns i skafferiet.

Nedan visar vi 4 naturliga botemedel som är användbara för att eliminera dålig lukt från avlopp, så att duscha bara kommer att bli ett nöje.

Creativo

Creativo

Först och främst är det bra att frigöra avloppet med en grundlig rengöring som börjar direkt från duschkabinen, för att få bort eventuella ansamlingar av smuts och kalksten som kan lossna och blockera avloppet igen. Vid det här laget kan du ta isär silen och skölja den under rinnande vatten, vilket eliminerar alla mer uppenbara rester. Efter rengöring kan du sätta ihop den och börja tömma med något av följande medel:

  • Citronsyra: mycket effektivt och mångsidigt botemedel, som alltid är bra att ha nära till hands hemma, kan du hälla 150 g som du löser i en balja med varmt vatten. Detta botemedel kommer att lösa upp kalk och klumpar av smuts, med en viktig dränerande men också deodoriserande effekt. Var försiktig så att du inte använder den på marmorytor, eftersom den kan skada dem genom att korrodera dem.
  • Vinäger och citron: ett av de äldsta läkemedlen för våra avlopp som vi kan tillreda direkt i köket. Allt du behöver göra är att blanda saften från en filtrerad citron med 400 ml vitvinsvinäger för att få en produkt med en garanterad anti-kalk, dränerande och deodoriserande effekt. Häll blandningen direkt i avloppet och låt den verka över natten, upprepa operationen följande kväll om det behövs.
  • Natriumbikarbonat: välkänt desinficerande och luktborttagande medel, det är den första produkten vi tänker på när vi ska ta bort dålig lukt, till exempel från kylen eller skor. Lös upp 200 g bikarbonat det i en balja med varmt vatten och häll det i avloppet och låt det verka över natten. Detta botemedel kan också kombineras med de två föregående för att få större effektivitet.
  • Grovt eller bordssalt: ett sista botemedel som alltid finns i skafferiet, salt är också utmärkt som ett frigörande och luktborttagande medel för avlopp. Lös upp ett halvt glas salt i en hink med varmt vatten och häll ner det i avloppet och låt det verka över natten. Om du vill ha en mer effektiv åtgärd, tillsätt ett halvt glas bikarbonat till blandningen.

Alla de angivna medlen kan berikas med några droppar eterisk olja, vilket också lämnar efter sig en behaglig doft. Eterisk lavendelolja är till exempel perfekt för att ge din dagliga dusch en mer avslappnande effekt.

Och hur rengör du ditt duschavlopp?

Advertisement