Med bara några få ingredienser kan det irriterande problemet med kalkavlagringar lösas på ett ögonblick

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2023

Med bara några få ingredienser kan det irriterande problemet med kalkavlagringar lösas på ett ögonblick
Advertisement

Det finns många ställen i våra hem där kalksten kan avsättas och fastna vilket skapar tjockare och tjockare lager dag efter dag, ibland till den grad att det orsakar besvär som kräver kostsamma ingripande av tekniker. På kranar, diskhoar och sanitetsarmaturer, men även i rör och apparater som tvätt- och diskmaskiner, kalkavlagringar kan bildas överallt där det ofta spolas vatten eller där vatten kan stagnera, särskilt om vattnet är särskilt hårt och kalkhaltigt.

Att ta bort kalk förefaller ibland vara ett omöjligt åtagande, även med användning av specifika produkter som kan vara mycket dyra och mycket aggressiva på ytorna den används på, samt skadliga för vår hälsa och miljön. Lyckligtvis finns det dock naturliga medel som visar sig vara mycket användbara kalkborttagningsmedel samtidigt som respekt för ytor och hälsa bibehålls.

Nedan visar vi receptet på en riktigt effektiv gör-det-själv-kalkspray.

Advertisement
Creativo

Creativo

Den grundläggande ingrediensen för att förbereda ett perfekt kalkborttagningsmedel är vinäger: flitigt använd som smaksättare i varje kök, denna produkt kan faktiskt lösa upp kalk tack vare dess innehåll av ättiksyra, men dess egenskaper slutar inte här; vinäger är också ett utmärkt polerande medel för metaller, en deodorant och ett desinfektionsmedel, dessutom är det säkert att använda även på ytor som kommer i kontakt med livsmedel.

För att få ett riktigt bra kalkborttagningsmedel, skaffa följande ingredienser:

  • 500 ml vinäger;
  • 500 ml vatten;
  • saften av en citron;
  • 150 g citronsyra.

Också citronsyra och följaktligen citronsaft är utmärkta produkter mot kalkavlagringar och genom att kombinera dess styrka med vinägerns styrka kommer ingen kalk bli kvar på dina ytor.

Blanda dessa ingredienser noggrant och häll dem i en sprayflaska; gnid blandningen på alla de drabbade ytorna med en svamp eller en mjuk trasa. Skölj sedan med varmt vatten och klappa torrt. Dina ytor blir snabbt som nya igen. Testa detta botemedel på en liten del för att säkerställa att det inte skadar ytan som ska rengöras innan du använder det på hela ytan.

Med denna spray blir kalkavlagringar ett dåligt minne blott!

Advertisement