5 effektiva knep för att ta bort gula fläckar med väteperoxid

av Hilda Maria Morgan

24 Juni 2023

5 effektiva knep för att ta bort gula fläckar med väteperoxid
Advertisement

Väteperoxid är en produkt som kan bleka och desinficera tack vare dess förmåga att frigöra syre, samtidigt som den säkerställer största möjliga ekologiska hållbarhet eftersom dess avfallselement endast är vatten och syre. För beredning av tvättmedel används vanligtvis 130-volymslösningen, som är mycket reaktiv och irriterande för hud och slemhinnor och därför inte rekommenderas för bruk i hemmet.

Den 10-volymslösning som normalt köps på stormarknad och apotek som huddesinfektionsmedel är ofarlig på hud och slemhinnor, men den kan ändå vara till stor hjälp vid daglig rengöring på grund av sina egenskaper. Faktum är att det är ett mycket användbart hjälpmedel för att få vardagsföremål som irreparabelt blivit färgade och gulnade av tid eller användning att bli vita igen.

Nedan visar vi 5 effektiva knep för att ta bort gula fläckar med hjälp av väteperoxid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns många föremål som kan rengöras och blekas med väteperoxid, vi listar 5 nedan:

  • Hushållslinne: oavsett om det är till bordet, badrummet eller sovrummet, är hushållslinne ofta föremål för gulnande och fläckar som är svåra att ta bort. Om din tvätt är vit kan du snabbt lösa detta problem med väteperoxid genom att förbehandla dina tyger genom att hälla lite väteperoxid på fläckarna som ska tas bort och gnugga försiktigt. Fortsätt sedan med normal tvätt.
  • Sanitetsporslin: vi vet alla hur lätt det är för våra sanitetsgods, speciellt toaletten, att samla på sig kalk- och smutsfläckar som med tiden orsakar permanent gulnande. För att få dem vita igen som om de nyss vore köpta, blöt bara de områden som ska behandlas med väteperoxid, täck med toalettpapper och blöt igen. Låt verka över natten och ta sedan bort papperslagret.
  • Kläder: vita kläder är bekväma och fräscha och är perfekta speciellt på sommaren då de hjälper oss att bättre tåla värmen. Tyvärr är de dock lätt utsatta för fläckar, speciellt svettfläckar. Hur kan man få bort de där fula gula fläckarna från armhålorna? Spraya lite väteperoxid innan du lägger in kläderna i tvättmaskinen, de kommer att bli som nya. Om du vill ha en ännu större effekt, tillsätt bikarbonat till väteperoxiden.
  • Madrassen: även om den alltid är skyddad av ett madrassöverdrag och lakan utsätts madrassen tyvärr lätt för gulnande och fläckar på grund av normal användning och ibland även på grund av våra dåliga vanor, såsom konsumtion av mat och dryck i sängen. Det är därför det är nödvändigt att utföra en noggrann rengöring med jämna mellanrum så att madrassen alltid är ren och sanerad. För att ta bort eventuella fläckar, sprid ut väteperoxid på det drabbade området och gnugga kraftigt med en mjuk borste eller en mikrofiberduk. Låt lufttorka.
  • Fixturer och hyllor: i plast, PVC eller aluminium, alla dessa föremål gulnar lätt, varför de bör dammas av dagligen för att minimera avlagringen av smuts. När fläckarna redan finns där kan du dock ta bort dem effektivt genom att gnugga väteperoxid med en svamp på ytorna.

För vilka ändamål använder du väteperoxid? Kände du redan till dessa knep?

Advertisement