Inga mer kalkavlagringar: prova ett gammalt botemedel för ett duschmunstycke som blir så gott som nytt

av Hilda Maria Morgan

06 September 2023

Inga mer kalkavlagringar: prova ett gammalt botemedel för ett duschmunstycke som blir så gott som nytt
Advertisement

kranarna på handfat och bidé, men även i duschen, är kalk ett mycket vanligt problem, ju hårdare vatten vi har desto större blir problemen. På lång sikt orsakar den kontinuerliga ansamlingen av kalk ett hinder för korrekt vattenflöde, med åtföljande problem som stör den sköna stund av avkoppling som vi söker när vi duschar.

Om du inte ingriper snabbt med regelbunden rengöring är risken att duschmunstycket plötsligt är helt igensatt, till den grad att du kan behöva byta ut duschmunstycket helt och hållet. Utan att gå så långt och utan att ta till aggressiva kemiska rengöringsmedel som kan skada miljön och skapa störningar för vårt välbefinnande, finns det lyckligtvis många naturliga lösningar på detta irriterande problem.

Bland dessa finns ett urgammalt botemedel som verkligen är riktigt effektivt för att ta bort även de grövsta kalkavlagringarna, vi förklarar hur det fungerar nedan.

Advertisement

Ett gammalt botemedel för att ta bort kalk från duschmunstycket

Ett gammalt botemedel för att ta bort kalk från duschmunstycket

Creativo

För att helt ta bort kalk från ditt duschmunstycke finns det många naturliga medel du kan använda, men särskilt ett är så pass effektivt att det gör ditt duschmunstycke som nytt igen. Detta botemedel består i användningen av en enda ingrediens som med säkerhet lätt hittar i ditt skafferi: vit vinäger. Du kan enkelt bli av med kalkavlagringar genom att följa några enkla steg:

  • Förbered en skål som är tillräckligt stor för duschmunstycket genom att fylla den med vit vinäger;
  • lägg i duschmunstycket helt i vinägern; om duschmunstycket är fäst på väggen, utför denna operation med en plastpåse som du fyller med vinäger och knyter tätt runt duschmunstycket med ett gummiband, så att det lämnas helt nedsänkt;
  • låt dra i minst 1 eller 2 timmar för att helt mjuka upp kalken och rengör under tiden de andra komponenterna i duschen och ditt badrum med en blandning av vatten och vinäger i lika delar;
  • ta sedan bort duschmunstycket från vinägern och ta bort de sista kalkrester med en mjuk borste och skölj noggrant i varmt vatten.

Advertisement

Förutom vinäger: andra naturliga botemedel för ett kalkfritt duschmunstycke

Förutom vinäger: andra naturliga botemedel för ett kalkfritt duschmunstycke

IT_Serpent/Reddit

Om ditt duschmunstycke är särskilt täckt med kalk kan du även tillsätta bikarbonat (70 gram per 240 ml vinäger) till vinägern, vilket ökar dess effektivitet. Har du däremot inte vinäger hemma kan du enkelt byta ut den mot en blandning av hett vatten och citronsaft, en annan ingrediens med säker avkalkningseffekt.

Slutligen kan du anta vissa strategier för att förhindra ansamling av kalk på ditt duschmunstycke:

  • rengör ofta med de anti-kalkmedel som anges ovan, var särskilt uppmärksam på munstyckena och gnugga noggrant;
  • om ditt vatten är särskilt hårt kan du mjuka upp det med ett filter eller en vattenavhärdare, vilket minskar mängden mineralsalter och följaktligen även kalkavlagringarna.

Och hur hanterar du ett igensatta duschmunstycke?

Advertisement