För en perfekt ren och luktfri ugn, prova denna enkla lösning

av Hilda Maria Morgan

28 September 2023

För en perfekt ren och luktfri ugn, prova denna enkla lösning
Advertisement

Att rengöra ugnen är en uppgift som vi ofta skjuter upp på grund av den ansträngning det innebär och risken med att använda kemiska produkter som lämnar obehagliga rester på ytorna. Faktum är att dessa ämnen senare kommer komma i direkt kontakt med våra livsmedel och riskerar att förorena dem med ämnen som kan vara olägliga för vår hälsa. Just därför slutar det i många fall med att man har en ugn som är täckt av fett och rester av bränd mat som är otroligt svår att rengöra.

Men hur vore det om vi berättade för dig att det finns naturliga botemedel som är absolut ofarliga för vår hälsa, som gör att vi effektivt kan rengöra ugnen och samtidigt garantera maximal hygien och hälsa hos vår mat? Faktum är att det finns flera naturliga och ekonomiska medel som vi kan använda för att ersätta de potentiellt skadliga och mycket ofta dyra kemiska rengöringsmedel som finns på marknaden.

Nedan förklarar vi hur man får en ugn som alltid är ren och fri från dålig lukt tack vare dessa användbara medel.

Advertisement

Ren och luktfri ugn med naturliga medel

Ren och luktfri ugn med naturliga medel

Creativo

Många naturliga medel är mycket effektiva för att rengöra ugnen, samtidigt som de frigör den från dålig lukt:

  • den första produkten vi rekommenderar är bikarbonat, med sin välkända lätt nötande förmåga, som kan få bort även de mest motståndskraftiga fläckarna och med sina uppskattade antiluktegenskaper. Ta bort alla bakplåtar och rörliga delar före rengöring, skrubba sedan alla invändiga ytor med en svamp och en pasta gjord med en matsked bikarbonat och ljummet vatten. I händelse av särskilt ingrodd smuts, sprid ut pastan på ytan och låt verka i 30 minuter, tillsätt en sked vit vinäger eller citronsaft;
  • även helt vanlig citron är ett perfekt botemedel för att rengöra ugnen, som förutom att ta bort alla fläckar också lämnar en behaglig citrusdoft där inuti. Du kan skära en citron på hälften och gnugga den som en svamp på alla invändiga ytor efter att ha tagit bort alla rörliga delar eller pressa saften och spraya den direkt på ytorna. Låt den i båda fallen verka i 30 minuter innan du sköljer med ljummet vatten;
  • slutligen är grovt salt ett perfekt botemedel, särskilt vid brända matrester. Blanda salt och varmt vatten tills saltet är helt upplöst och sprid ut det över den inre ytan, var särskilt uppmärksam på de brända fläckarna. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan.

Advertisement

Hur man rengör ugnsgaller och glas

Hur man rengör ugnsgaller och glas

Zexification/Reddit

Gallren och alla rörliga delar kan enkelt rengöras med alla naturliga medel som beskrivits ovan. Vid behov kan de mest envisa beläggningarna avlägsnas från gallren med hjälp av en metallsvamp.

Glaset är däremot den svåraste delen att rengöra, speciellt eftersom det oftast måste demonteras för att man ska kunna få bort fläckarna på de invändiga ytorna. För att rengöra glaset utan att ta isär det kan du förbereda ett enkelt verktyg genom att vira en trasa runt en metallgalge eller runt en träslev, tunn nog att passera genom springa i den övre delen av dörren. Ta försiktigt bort allt damm och tvätta sedan glaset med en blandning av vatten och bikarbonat eller ren vit vinäger.

Alla de beskrivna åtgärderna måste utföras med ugnen avstängd och kall och se till att den är helt torr innan du använder den igen. Lycka till med städningen!

Advertisement