Vita och mjuka handdukar: knep för att undvika ränder utan att förstöra dem

av Hilda Maria Morgan

26 September 2023

Vita och mjuka handdukar: knep för att undvika ränder utan att förstöra dem
Advertisement

Vita handdukar är kanske de mest klassiska och minst överraskande, men också de mest pålitliga för när vi behöver rengöra dem "den hårda vägen" kan vi göra det utan att oroa oss för att de bleknar. Och om de tvättas på rätt sätt förhindras också att de blir gråa i förtid utan förblir fina och mjuka mycket längre än de av olika färger.

Men vad kan vi göra när vi måste bleka dem? Blekmedel är verkligen det mest kända botemedlet, med tanke på dess effektivitet. Det är dock också ett aggressivt botemedel mot tyget, som slutar med att förstöra det i förtid, för att inte tala om att det är riskabelt för din hälsa och skadligt för miljön. Nedan visar vi dig några alternativ att överväga.

Advertisement

Aktivt syre för att bleka handdukar

Aktivt syre för att bleka handdukar

Creativo

Det som gör blekmedlet så starkt men också farligt är kloret, som inte finns med i de så kallade "milda" formuleringarna, det vill säga de som är baserade på aktivt syre. Det är därför ett milt blekmedel blir en utmärkt allierad när man tvättar handdukar.

Vi kan helt enkelt lägga till det redan i trumman, eller i tvättmedelslådan, innan vi påbörjar en tvätt. Det är en typ av produkt som är mer miljövänlig och dessutom kan verka mot dålig lukt och desinficera tvätt genom att ta bort bakterier och smuts. Kort sagt, perfekt för handdukshygien.

Den kan också användas under förtvättfasen: fyll ett bassäng med varmt vatten och häll en mätsked i den innan du lägger mycket smutsiga handdukar i den. Efter en halvtimme eller till och med en timme kan du skölja snabbt, vrida ur och gå vidare till den vanliga tvätten (till vilken du ytterligare kan tillsätta lite mild blekmedel).

Advertisement

För att få riktigt vita handdukar, använd vinäger och bikarbonat

För att få riktigt vita handdukar, använd vinäger och bikarbonat

Thomas Cotton/Pexels

Vi vet att vit vinäger (destillerad, alkoholbaserad vinäger fungerar bäst) och bikarbonat är ett vinnande koncept i rengöring och när det gäller vita handdukar kan vi använda dem i följd:

  • först en förtvätt med bikarbonat: fyll en stor balja med mycket varmt vatten och lös upp ett glas bikarbonat i den. Blötlägg handdukarna och gnugga vid behov lite bikarbonat på de svåra fläckarna, låt sedan dra i 30-60 minuter;
  • sedan går vi vidare till att tvätta i tvättmaskinen: här använder du ditt favorittvättmedel och lägger sedan till ett glas vit vinäger i trumman med tvätten. Starta ett program på en hög temperatur.

Har du någon favoritmetod för att bleka handdukar?

Advertisement