Eliminera kalk från kranarna: huskurerna för att försöka få bort svåra beläggningar

av Hilda Maria Morgan

26 September 2023

Eliminera kalk från kranarna: huskurerna för att försöka få bort svåra beläggningar
Advertisement

Ett av de problem vi får när det kommer till kranar och rör hemma är kalkbildningen. Detta är särskilt lömskt i filter och vid kranens mynning, i badrummet, köket men inte bara. Vi vet att bildningen av de där klara konkretionerna, som med tiden ser ut som skapa stenar, beror just på de mineralrester som lämnas av vattnet som rinner i rören, stannar nära filtren och droppar från öppningarna.

Om vi ​​inte ständigt ser till att undvika detta fenomen, eller att eliminera de första formationerna, skapar så småningom kalkavlagringen hinder som är svåra att ta bort, vilket deformerar filtren, vilket tvingar oss att byta ut dem. För att åtgärda problemet kan vi använda olika metoder.

Advertisement

Ta bort kalk från kranen med trasmetoden

Ta bort kalk från kranen med trasmetoden

Creativo

Även om det för rutinrengöring kan räcka med några få lämpliga produkter som gnuggas runt och inuti kranen och att demontera kranluftaren, så räcker ibland inte detta om kranluftaren har fastnat på grund av kalkavlagringarna. Det är då nödvändigt att "mjuka upp" alltihopa för att sedan fortsätta med återställning av kranen.

Här kommer det då att vara nödvändigt att se till att produkterna förblir i kontakt med kalken så länge som möjligt och det är här vi behöver en tygtrasa.

Bland de bästa hjälpmedlen mot kalk, förutom de specifika produkterna som finns att köpa, har vi vinägern: vi kan använda vilken sort som helst i det här fallet, även om vit vinäger alltid rekommenderas. Fyll en balja med ett par centimeter vinäger och sänk ner en tygtrasa i vätskan. När den är ordentligt blöt, utan att vrida ur den för mycket, linda den väl runt mynningen på kranen och dra åt den med en knut om kranen. Vi måste se till att de håller kontakten.

Vid det här laget kan vi också använda oss av en plastpåse som lindas runt trasan och stängs med ett gummiband eller snöre om kranhalsen. Låt verka över natten och ta bort allt följande morgon.

Mycket av kalken kommer att ha lösts upp och med hjälp av en skruvmejsel kan du, genom att vara försiktig, ta bort rester av kalk och frigöra kranluftaren från kalk.

Advertisement

Rengöring av kranluftare och kranen

Rengöring av kranluftare och kranen

SRuhnke/Wikimedia Commons

Nu går vi vidare till kranluftaren: om det inte har förstörts för mycket av kalkavlagringar eller av dessa manövrar kan det förmodligen återställas. Ta en skål av glas eller keramik, fyll den med vinäger och vatten i lika delar och låt kranluftaren ligga i blöt tills du ser att kalken har löst sig. Du kan också använda dig av en gammal tandborste med hårda borst för att få bort kalken. Du kommer förstå om kranluftaren kan återmonteras eller inte.

Under tiden, med en tandborste doppad i vinäger, börja skrubba bort alla kalkavlagringar som finns kvar på kranen. Om det behövs, skrubba på svåra ställen med en pasta av bikarbonat och vatten, var noga med att inte förstöra själva kranens finish. Förutom vinäger kan du också använda citronsyra, vilket kommer att kräva lite mer envishet.

När allt glänser igen kan du sätta tillbaka kranluftaren igen, så kommer vattnet rinna utan hinder igen.

Advertisement