Olivgröna interiörer: designidéer för att utnyttja en omslutande och avslappnande färg

av Hilda Maria Morgan

25 September 2023

Advertisement

Det finns färger som aldrig går ur modet inom inredning, och andra som kämpar för att förbli populära genom åren: kanske halvvägs mellan de två kategorierna hamnar olivgrönt. En nyans som tenderar att vara mörk och viktig, men som kan tonas ned med många knep, för att aldrig bli tryckande eller tråkig. Tvärtom är det en avslappnande färg, som uppmuntrar till avslappning.

Även när det kommer till kombinationer vet denna färg hur man gifter sig med naturliga toner inspirerade av jorden och växtligheten, men kan också hitta mer oväntade kombinationer med popfärgade penseldrag. En färg värd att överväga för att inreda ditt hem.

Advertisement

Olivgrönt på väggarna

Det kan tyckas lite riskabelt, men när man sedan ser så många lyckade exempel på olivgrönt för inredning så ändrar man sig direkt. Intensiv och omslutande, den får dig att tänka på sammets mjukhet och passar som bakgrund till många färger, särskilt de som inspirerats av naturens toner.

Mot det olivgröna passar det utmärkt med växter, men också eventuella vita detaljer som sticker ut. Således, mot en fondvägg (även om den bara är delvis dekorerad), men också på flera sidor av ett rum, kommer vi att märka kontrasten till golvlister, elementen, fönster. Och om rummet riskerar att bli dystert kan golvet vara ljust: i trä, men också grått kakel, till och med välarbetad betong.

Advertisement

tiles-direct.com

Det fungerar verkligen i alla rum: avkopplande för sovrummet, avkopplande även i vardagsrummet, varmt och omslutande för köket. Och även olivgrönt som nyans på kakelplattorna i badrummet ser fantastiskt ut.

Det passar också bra tillsammans med antikrosa och vinrött; med gyllene mässingskranar; med kopparredskap eller rostfria vitvaror. Kort sagt, beroende på den valda nyansen, är den verkligen kapabel att anpassa sig till alla behov.

Olivgrönt skapar alltså en utgångspunkt inspirerad av naturen, som är avkopplande som om vi hade ett panorama av trädtoppar framför oss. Lugnet kan därför brytas av oväntade accenter: lila fåtöljer, orange eller röda accessoarer, kanske till och med en nästan elektrisk blå. Våga prova, om du vill, för att undvika tristess.

Olivgrönt på inredningen

Om tanken på att måla om väggarna med en mindre uppenbar färg känns jobbig, eller om det inte är möjligt, gör faktumet att det kan passa till många olika färgpaletter det möjligt att använda den på inredningen.

Det kan till exempel vara färgen på hushållslinnet, speciellt i sovrummet. Svalt för sommaren, med varmare undertoner för hösten och så vidare!

De mindre mättade versionerna kan kombineras med vitt, grått, sand och liknande: det kan vara nyansen på kuddar och filtarna på en soffa, eller kanske på dukarna i matsalen.

Advertisement

Om huset är fullt av växter, kommer användningen av olivgröna vaser, fåtöljer, ramar, lampor eller något tillbehör att skapa en röd tråd i inredningen som ger sammanhållning och harmoni.

En mångsidig färg med klassisk elegans

Inte sällan är möbler vars klädsel är olivgrön sammetslen: de är perfekta för att förkroppsliga de iriserande nyanserna av den typen av tyg, och kommer att hitta en perfekt följeslagare även i de intensiva bruna färgerna av trä eller andra möbler.

Advertisement

Även i mycket ljusa miljöer kan en gnutta av olivgrönt göra skillnaden och kanske bli favoritnyansen för gardinerna!

Skulle du vilja använda den här färgen i din heminredning?

Advertisement