Sköljmedel bortom tvätten: upptäck 3 alternativa användningsområden för att använda det i hemmet

av Hilda Maria Morgan

24 September 2023

Sköljmedel bortom tvätten: upptäck 3 alternativa användningsområden för att använda det i hemmet
Advertisement

Det är nästan oundvikligt att använda sköljmedel när du tvättar: det är den där produkten med en doft som dröjer sig kvar på tygerna och mjukar upp dem för att göra dem mer behagliga att ta på, det är verkligen en värdefull allierad för att ha kläder i utmärkt skick. Man ska aldrig överdriva användningen, med risk för att få motsatt effekt, men det är helt klart väldigt användbart. Tänk om samma produkt också kunde användas på andra sätt i hemmet?

Faktum är att det finns alternativa användningsområden som kan kompensera för bristen på andra produkter, om det behövs. Eller så kanske dessa användningsområden till och med kan bli de ersättningsmetoder som vi gillar bäst. Låt oss ta en titt på några av dem tillsammans.

Advertisement

Använd sköljmedel för att rengöra diskhon

Använd sköljmedel för att rengöra diskhon

Creativo

Alla har sin egen föredragna metod och tid för att rengöra diskhon: det finns de som använder diskmedel direkt efter avslutad tömning av diskhon, de som väntar lite och använder specifika rengöringsmedel för den typ av material diskhon är gjord av; de som föredrar att använda hemgjorda alternativ som vinäger eller bikarbonat. Alla är de giltiga lösningar, men vore det med sköljmedel?

Det är ett rengöringstrick som blivit viralt på sociala medier, tack vare flera videor som visar den enkla och till synes riktigt effektiva processen. Hur gör man? Du sätter i avtappningspluggen i diskhon, tar sedan en eller max två fulla mätskedar sköljmedel, häller en i varje ho och följer med kokande vatten – en full vattenkokare eller en mellanstor kastrull. Sedan... Väntar man! I genomsnitt talar vi om 4 timmar, där kokande vatten tillsätts då och då. När det är tillräckligt kallt, skala bort den helt uppmjukade smutsen och tömma diskhon. Utan att ha kämpat och till och med om det var svåra beläggningar, dessutom kommer huset att dofta utmärkt.

Det är dock nödvändigt att komma ihåg att sköljmedel ofta har formuleringar som inte alls är ekologiska och till och med kan vara skadliga för din hälsa. Om det används någon gång ibland minskar skadorna, så det är bäst att använda andra medel för regelbunden rengöring.

Advertisement

Sköljmedel på mattor

Sköljmedel på mattor

pxfuel.com

Sköljmedel är en utmärkt deodorant, som även kan användas då och då på mattor och heltäckningsmattor och är ett användbart botemedel speciellt för dem som har djur hemma. Ta en sprayflaska, fylld med varmt vatten (helst destillerat), i vilken du också löser 1 matsked bikarbonat och 2 eller 3 matskedar sköljmedel.

Spraya (helst med en spray som skapar ånga) på mattan utan att blöta ner den för mycket: undvik att mätta fibrerna, så spraya försiktigt på cirka 15-20 cm avstånd och låt verka.

Sköljmedel för gnistrande glas

Sköljmedel för gnistrande glas

Liliana Drew/Pexels

Sköljmedel är en ingrediens att överväga för att tvätta fönster och speglar utan att lämna ränder. Detta är också ett populärt knep online, för vilket du också behöver varmt vatten och en bomulls- eller mikrofiberduk.

Häll en skopa (eller mindre) sköljmedel i en stor skål, fyll sedan upp till 3/4 med ljummet vatten och blanda väl. Blandningen måste vara mycket flytande, så tillsätt vatten vid behov. Ta en ren trasa, blötlägg den och vrid ur den ordentligt innan du använder den på glaset. Gör regelbundna och linjära rörelser. Förutom att rengöra lämnar medlet en mycket behaglig doft och det verkar även fungera för att förhindra att vattnet lämnar kalkavlagringar på glaset.

Det är också en användbar blandning för kakel, eller för rengöring av element – och i dessa fall kan du även lägga till en sked natriumbikarbonat.

Har du redan provat dessa alternativa användningsområden för sköljmedel?

Advertisement