6 inspirerande utrymmesbesparande idéer för att optimera utrymmena i husets alla rum

av Hilda Maria Morgan

21 September 2023

6 inspirerande utrymmesbesparande idéer för att optimera utrymmena i husets alla rum
Advertisement

I vår vardag är korrekt användning av våra utrymmen av grundläggande betydelse, särskilt när, vilket sker allt oftare i stadslägenheter, utrymmena är mycket små.

Att organisera och optimera utrymmen innebär inte bara att få en renare och mer lättstädad miljö, utan också att få ytterligare utrymme för att förvara alla våra tillhörigheter och det finns inget viktigare när det gäller att ha en fungerande miljö för vår vardag och vår familj.

Med hänsyn till det utrymme som finns tillgängligt för oss och våra vanor kommer vi därför att kunna skapa en plats anpassad för oss där vi kan känna oss bekväma och verkligen känna oss som hemma. Om du inte vet var du ska börja kan du hämta inspiration från branschexperter och vänner och bekanta som redan anammat praktiska lösningar hemma.

Vi föreslår 6 inspirerande utrymmesbesparande idéer för att börja optimera din lilla lägenhet.

Advertisement

Multifunktionella möbler för att optimera ditt hem

Multifunktionella möbler för att optimera ditt hem

Amazon

Att använda multifunktionella möbler i hemmet är viktigt för att optimera våra utrymmen bättre: en förvaringssäng, till exempel, gör att du kan få extra utrymme för filtar, kuddar och sängkläder, liksom en hörnsoffa i vardagsrummet med förvaringsenhet under den längre sitsen hjälper dig att få en extra möbel att förvara dokument, tillbehör eller helt enkelt filtar och kuddar i.

Advertisement

Optimera med infällbara möbler

Optimera med infällbara möbler

Amazon

Om du behöver större rum där du kan röra dig mer bekvämt kan du välja infällbara möbler, som bara kommer att vara i vägen när du använder dem.

Om den hopfällbara sängen är allmänt känd för att vara en perfekt lösning när du bor i en enrumslägenhet, är en annan utmärkt lösning det utdragbara bordet i köket, för att kunna konsumera dina måltider även i ett utrymme som bara verkar tillräckligt stort för att laga mat.

Ett hopfällbart skrivbord däremot ger dig möjligheten att inrätta ett hemmakontor även om antalet rum i din lägenhet inte räcker till för att inrätta ett riktigt arbetsrum.

Utrymmesbesparande badrum för optimerat utrymme

Utrymmesbesparande badrum för optimerat utrymme

Amazon

Ett litet badrum kan vara komplicerat att hantera och ger oss huvudvärk när det är nödvändigt att ställa undan alla våra flaskor, handdukar och personliga hygienprodukter. Så varför inte utnyttja allt tillgängligt utrymme på höjden?

Tänk på hur mycket oanvänt utrymme som finns på väggarna: ovanför dörren och fönstret, ovanför toaletten eller tvättmaskinen finns det utrymmen som effektivt kan användas för att förvara allt som behövs för hygien. Du kan också skaffa några praktiska dörrhyllor, det förvandlar dörren till den perfekta garderoben.

Optimerat sovrum för upptagna barn

Optimerat sovrum för upptagna barn

Ikea

Våra barns sovrum verkar aldrig ha tillräckligt med utrymme för att innehålla alla deras spel, böcker och anteckningsböcker för studier och fritid. Kubhyllor på väggarna kommer att vara den perfekta lösningen för böcker, medan en säng/soffa med lådor kommer att vara perfekt för dina barn ska kunna vara bekväma dag och natt, men också för att förvara många saker, från leksaker till sängkläder. Vissa modeller förvandlas lätt till en dubbelsäng om det behövs.

Till deras garderob kommer dock två dörrar att räcka för alla deras kläder och accessoarer, om de sköts optimalt med fack och avdelare.

Mezzanin för att utnyttja utrymmet på höjden

Mezzanin för att utnyttja utrymmet på höjden

Pexels

Oavsett om din lägenhet är en enrumslägenhet eller helt enkelt en mycket liten lägenhet, kan du skapa ett extra rum genom att skapa en mezzanin vilket avsevärt ökar det tillgängliga utrymmet för dig. Du kommer äntligen att ha ett extra sovrum, eller kanske ett arbetsrum eller en relaxavdelning där du kan dra dig tillbaka för att ladda batterierna.

Advertisement

En organiserad källare

En organiserad källare

PxHere

Kommer du ihåg Harry Potter, som sov i skrymslet under trappan i Dursleys huset? Ta inspiration från den välkända litteratursagans älskade trollkarl och använd din trappa som förråd. Oavsett om du installerar en bokhylla, en byrå, ett extra skafferi eller ett riktigt kök, så får du bokstavligen ett extra rum tillgängligt.

Hur har du optimerat utrymmena i ditt hem?

Advertisement