Sängkläder och säsongsbyte: när är det dags att byta gardiner och lakan?

av Hilda Maria Morgan

15 December 2022

Sängkläder och säsongsbyte: när är det dags att byta gardiner och lakan?
Advertisement

När vi pratar om säsongsbyte syftar vi inte bara på våra garderober, utan på tygerna i hela vårt hem. Faktum är att även gardiner, lakan och täcken har sin egen säsongsvariation: om vi på sommaren vill ha lätta tyger, som hjälper till att hålla oss svala och hjälper luften att återcirkulera, vill vi när dagarna börjar bli kalla istället ha tjockare tyger som ger oss en känsla av värme, vilket hjälper oss att bättre övervinna det hårda klimatet.

När och hur gör man då bytet av hushållslinnet? Och hur sköter man dess rengöring för att alltid ha fräscha, rena och väldoftande miljöer? Låt oss se några tips tillsammans.

Advertisement

Förberedelse

Förberedelse

Creativo

Först och främst är det nödvändigt att organisera sig i tid för bytet av sängkläder: den ideala perioden är september månad, även om detta ögonblick kan flyttas till slutet av oktober, beroende på väderförhållandena under säsongen. Gör dig redo genom att ta ut allt höst- och vinterlinne och vädra dem och passa på att städa garderoben, sanera och vädra den. För detta ändamål kan du använda naturliga metoder, som en blandning av vatten och vinäger eller vatten och bikarbonat eller Marseille-tvål.

Börja tvätta all lättare sommartvätt lite i taget och lägg undan den prydligt, kanske i vakuumpåsar så att den tar mindre plats. Sätt även in en doftpåse i garderoben; du kan göra den med lavendelblommor eller andra aromatiska örter som lager, rosmarin eller salvia eller kryddor som kanel och kryddnejlika, men också helt enkelt med en bomullstuss indränkt i eterisk olja efter behag.

Advertisement

Val av sänglinne

Val av sänglinne

Creativo

Du är nu redo att välja det mest lämpliga sänglinnet för att värma upp dina dagar men framför allt dina vinternätter. För detta ändamål är det viktigt att vara uppmärksam på alla detaljer, börja med madrassöverdraget, som måste vara mjukt, varmt och vadderat. När det gäller lakanen kan du lita på tidlös bomull, lämplig för alla årstider eftersom det andas och svalkar på sommaren och värmer på vintern, eller välj flanell, en tjockare och varmare bomull. När det gäller överkastet kommer valet att stå mellan ett vadderat överdrag, gjort med ad hoc-stoppning för att garantera värme även under de kallaste nätterna, och ett täcke. I det här fallet kan du välja vaddering och vikt efter dina behov, samt att du snabbt och billigt kan byta stil på ditt sovrum genom att byta påslakan.

Gardiner

Gardiner

Creativo

Gardiner är också viktiga för att skapa en varm och mysig atmosfär: om det på sommaren är bra att välja lätta tyger och ljusare och fräscha färger, är det faktiskt bättre att välja tyngre tyger och varmare färger på vintern, för att säkerställa mindre värmeförlust. Om du inte vill byta gardinerna med säsongsbytet kan du välja dubbla gardiner: den ena kan vara i ett lätt tyg och passar bättre för sommaren, den andra i ett tyngre tyg som hjälper dig att behålla värmen på vintern. Det finns olika typer som enkelt kan anpassas till stilen i ditt hem. Kom ihåg att även gardiner behöver fräschas upp då och då: det idealiska vore att tvätta dem minst en gång i månaden, så att rummen alltid är fräscha, rena och parfymerade.

Är du redo att göra om dina rum?

Advertisement