Trädgårdsdynor: sätt att ta bort fläckar och få dem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

18 September 2023

Trädgårdsdynor: sätt att ta bort fläckar och få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Stolar, soffor, solstolar, fåtöljer: det finns många trädgårdsmöbler som vi gärna göra mer bekväma med lämpliga dynor, men när de blir smutsiga, hur tar vi bort fläckar från dem? Det är inte omöjligt och du kan också få hjälp av solen. Även när vi förvarar dem inomhus är de fortfarande tyger som är mer utsatta för väder och vind än de vi använder inomhus, speciellt fukten på natten under vissa perioder av året.

Dessutom, damm och jord som lyfts av vinden, men även regn eller stänk av lera, och sedan all annan form av smuts som kan komma från växter eller djur som cirkulerar utomhus. Lägger vi till detta även till mögelfläckarna som uppstår när vi glömmer dynorna ute under perioder när det regnar så måste vi vidta åtgärder och försöka återställa det ursprungliga utseendet på våra kuddar.

Advertisement

Rengöring av trädgårdsdynor: användbara tips

Rengöring av trädgårdsdynor: användbara tips

Creativo

Dynorna för att inreda utemöbler är oftast gjorda av mer motståndskraftiga material än de vi använder hemma, och det är nästan säkert kuddar med avtagbara överdrag. Dessutom är färgerna på tygerna oftast ljusa, så att de inte ska blekna så snabbt på grund av exponeringen för solen.

Det första du ska göra är att slå på dynorna eller ta bort huvuddelen av smutsen med en borste och sedan ta bort överdragen. Vadderingen bör lämnas ute i solen, på en torr plats, tills överdragen sätts på igen.

För att tvätta kuddar som inte har speciella problem kan en 30° tvättmaskinscykel med ett få antal centrifugeringar också fungera. Vi rekommenderar att du använder ett bra tvättmedel, men i en liten mängd. I synnerhet rekommenderar vi enzymatiska tvättmedel – som även är användbara för möbelklädsel som kommer i kontakt med våra husdjur och är utmärkta för att ta bort dålig lukt.

Vid svårare fläckar är det bättre att förbehandla. Prova i sådana fall att skapa en pasta med vatten och bikarbonat, inte med bara vanligt vatten utan också med väteperoxid. På så sätt kommer du att dra nytta av två utmärkta ämnen som verkar mot mögel. Gnid in pastan i fläckarna med en gammal tandborste. Blötlägg sedan allt i en balja med varmt vatten och lägg om du vill till ytterligare en liten mängd väteperoxid. Låt verka i en timme, gnugga sedan tyget igen, även för hand, och gå vidare till att tvätta.

Advertisement

Tricket att prova: gör kuddarna vattentäta

Tricket att prova: gör kuddarna vattentäta

pickpik.com

Att ha vattentäta tyger är en stor hjälp utomhus, men de är inte alltid bekväma att använda. Däremot kan vattenavstötningen hos vissa kuddar, kanske de mest utsatta, "förstärkas" med speciella sprayer. Det är ett sätt för att förhindra att överdrag och vaddering blir genomdränkta av fukt, särskilt under vissa tider på året. Det finns olika sprayprodukter, att köpa i butik eller online, för att göra tyger vattentäta. Det är samma som också används på tygskor, eller som är användbara när du campar.

Efter att ha rengjort tyget, som måste vara helt torrt, spraya produkten, håll burken ca 15 cm från örngottet och applicera impregneringsmedlet jämnt över hela ytan. Låt det torka i några minuter och applicera det sedan en andra gång. Ha också en mikrofiberduk redo att dutta på de ställen där det verkar finnas överskott av produkt, så att den fördelas väl. Vänta 24 timmar och låt örngotten torka på en sval, mörk och torr plats innan du använder dem på dina dynor igen.

Ingen fukt betyder inget mögel, och smuts kommer också att slå rot mindre lätt.

Advertisement