Belys trädgården: de mest lämpliga systemen för att njuta av varje område till fullo

av Hilda Maria Morgan

17 September 2023

Belys trädgården: de mest lämpliga systemen för att njuta av varje område till fullo
Advertisement

Hur vacker en trädgård än är, måste den vara ordentligt upplyst på natten, annars kommer dess charm aldrig att förstås. Du kan lägga mycket kraft på att designa grönskan, skapa hisnande scenarier även i små utrymmen, men sedan när kvällen faller på och man inte har någon konstgjord belysning försvinner allt i mörkret och de vackra och välskötta utrymmena blir nästan omöjliga att vara i.

För varje område i trädgården måste du därför anstränga dig med lämpliga belysningssystem: till där du äter, kopplar av, där man bara går omkring och så vidare. Nedan hittar du några idéer att följa för att skapa den perfekta trädgården även på natten.

Advertisement

Lys upp matplatserna

Där vi äter vill vi ha ljus som gör att vi tydligt kan se vad som finns på tallriken. Och numera är idén med traditionella gatlyktor, till och med mycket kraftfulla, lite föråldrad. Vi föredrar att karakterisera varje utrymme med olika ljussättningar.

Alltså måste vi hitta ett sätt att få ljus över bordet: detta kan göras med utomhus-"ljuskronor", även skapade med DIY, som hänger precis ovanför bordet, men också med golvlampor eller spotlights på väggarna, som dock är väl utplacerade. Du kan använda träd, parasoll, utomhustält, eller skapa bärande strukturer med stolpar och vajrar, som du sedan kan knyta fast lamporna från om de är hängande.

Undvik UV-ljus (som drar till sig insekter) och välj den ljustemperatur du föredrar.

Advertisement

Grillar och utekök: funktionella lampor

Platsen där du lagar mat måste, ännu mer än platsen där man äter, vara perfekt upplyst. Så om du har utekök, grillplats eller uteugnar med arbetsbänkar bredvid, så måste de vara väl upplysta precis som inomhus. Om det inte finns något tak att fästa lampor på, använd gatlyktor och system som projicerar ljuset precis där det behövs.

Belys för att lyfta fram trädgårdens starka sidor

I trädgårdarna kan det finnas skulpturer, men också särskilt vackra växter som vi vill framhäva på något sätt även på natten: det är ett sätt för att göra trädgården mer välkomnande, trygg och vacker. Således väljs i allmänhet lampor riktade nedifrån och uppåt, men de bör inte vara så kraftfulla att de kastar ljus på grannarna. Låga lampor och gatlyktor är också väldigt vackra, även gömda, och det bästa är om de drivs av solenergi.

Poolen: scenografiska lampor

Om det finns en pool, eller kanske en tennisbana, är det verkligen en stark punkt i trädgården, en sådan man gärna vill kunna se eller visa upp även på kvällen och natten, speciellt vid speciella tillfällen. Det är därför värt att studera moderna belysningssystem som kan understryka formerna och skönheten hos dessa punkter, kanske som löper runt kanter eller att belysa ad hoc vissa områden runt dessa platser. Diskreta ljus, men väldigt elegant!

Lyktor, solcellslampor med mera

Nästan överallt där du kopplar av, och säkert vid passagepunkter (speciellt om det finns trappsteg eller ojämn terräng), är det bäst att använda ett svagt ljus, men inte nödvändigtvis gatlyktor. Således kan solcellslampor, lyktor och strålkastare som är placerade längs med alléer och trappor bli en del av inredningen, vilket gör att du kan cirkulera i fullständigt lugn. De behöver inte nödvändigtvis vara särskilt kraftfulla, tvärtom: en avkopplande och bekväm atmosfär uppnås med effektiva men mjuka ljussättningar och grannskapet kommer att vara glada också.

Med rätt ljuskombinationer kommer du vilja vistas i trädgården hela natten!

Advertisement