Terrakottakrukor i trädgården: den tidlösa resursen för att inreda med stil och kreativitet

av Hilda Maria Morgan

07 September 2022

Terrakottakrukor i trädgården: den tidlösa resursen för att inreda med stil och kreativitet
Advertisement

När du vill lägga till en extra planta till trädgården, utan att behöva – eller kunna – placera den i jorden, förlitar vi oss på krukor i olika storlekar. Och även om det finns en myriad av olika material, former och färger, så finns det en typ som dominerar bland alla: terrakottakrukan. Även dessa kan ha många olika former, och kallas på olika sätt, liksom färgen och värdet på själva terrakottan kan variera mycket beroende på faktura, men det kan hur som aldrig bli fel.

Terrakotta låter jorden transpirera bättre, därför är den att föredra framför de flesta andra alternativ, den har en tidlös klassisk charm och går faktiskt att kombinera med alla typer av växter såväl som utomhusinredningsstil. Ta reda på hur många sätt du kan dra nytta av lerkrukor på genom att läsa vidare.

De större, speciellt om de är välgjorda, blir eviga dekorationer i trädgården, perfekta för små fruktbuskar eller blommande buskar som kan vara i dessa gigantiska planteringskärl för alltid.

Advertisement

Om du inte vill skapa en rabatt på marken är det faktiskt ett elegant och tidlöst alternativ att använda enorma terrakottakrukor för att hysa små träd, som verkligen passar bra till alla typer av landskapsstil, även om de kanske passar bäst i sammanhang som påminner om den klassiska medelhavsestetiken.

Det finns praktiskt taget ingen kombination, mellan krukornas former och växttypen, som är förbjuden: att sätta ihop dessa terrakottabehållare av olika former med olika växter inuti dem, kommer alltid att skapa förtrollande hörn.

En idé som vi ofta rekommenderar är att skapa vertikala planteringskärl, så kallade "torn" av blommor: placera bara flera krukor av samma modell, men med mindre diametrar, ovanpå varandra och fyll dem sedan med blommor. Ibland kan invändiga tjocklekar användas istället för bara jord, men var och en ordnar lite som hon vill.

De som är mindre som ofta blir kvar efter omplantering av en köpt växt kan bli vackra dekorationer, även som en del av en kreativ krans för att piffa upp dörrar och väggar.

Advertisement

Sedan finns det tusen sätt att återvinna även de trasiga krukorna på: halvor som sätts ner i jorden som om de hade legat där i årtionden eller till och med århundraden, de kan användas för mosaik eller till och med för etiketter av aromatiska örter!

Du kan till och med kombinera dem för att skapa en sfär, där varje hål kan fyllas efter önskemål med dina favoritväxter, speciellt suckulenter.

Advertisement

Och om du gillar idén med ljudet av porlande vatten, varför inte prova på ett litet DIY-projekt för att förvandla lerkrukor till en härlig fontän?

Det finns många sätt att dra fördel av den tidlösa skönheten hos dessa föremål i trädgården!

Advertisement