Inredningsidéer för balkonger och trädgårdar: 11 idéer för fantastiska uteplatser

av Hilda Maria Morgan

18 Augusti 2023

Inredningsidéer för balkonger och trädgårdar: 11 idéer för fantastiska uteplatser
Advertisement

När vi är utanför hemmet, oavsett om det är i trädgården eller på balkongen, vet vi att vi har en liten oas av avkoppling, blir vi sugna på att tillbringa mer tid utomhus. För att skapa dessa inbjudande utrymmen behöver vi inte nödvändigtvis revolutionera all inredning, utan kanske fokusera på några möbler, eller några växter, som hjälper oss att få ett bekvämt och vackert område att vara i så snart vädret tillåter.

Med rätt idéer kan även ett litet projekt få vår balkong, terrass och trädgård att bli som en saga. Ta inspiration från idéerna nedan.

Advertisement

Klassisk pergola: en smidesjärnsstruktur, eller kanske också av trä, som dessutom är stödet för kraftfull klätterväxt som det magiska blåregnet. Ett tidlöst val som alltid fungerar.

Advertisement

Skugga från bambu är modernt och ger en exotisk känsla och passar nästan överallt. Beroende på höjden ändras utseendet helt.

Är golvet på balkongen eller relaxavdelningen i trädgården lite förstört eller väldigt anonymt? Hitta den mest passande utemattan vad gäller storlek och färg så får du ett lika vackert vardagsrum som inomhus.

Om platsen där matplatsen är placerad är hyfsat skyddad för oväder för det mesta av tiden kan man våga sig på mindre rustika möbler, sådana som även skulle kunna användas inomhus, men som passar bra i utomhussammanhang.

Lastpallar är alltid en resurs som inte bör underskattas: de kan användas för att skapa soffor, utomhussängar, plattformar och mycket mer.

Advertisement

Våga använda intensiva färger för att skapa en trevlig hörna att njuta under vilken stund som helst.

Om du vill skapa avskildhet blir området finare och svalare om man kan skugga med växter. Det finns massor av idéer för att skapa vertikala avdelande element med klätterväxter eller med hängande växter.

Advertisement

På små balkonger, eller de som du vill fylla med möbler och inte med krukor, kan du överväga att placera planteringskärl som är tillräckligt djupa bara på räcket och sedan odla klätterväxter på pålar och spaljéer: du kommer att få grönska, vilken kanske till och med ger skugga, utan att belamra marken.

Inte tillräckligt med utrymme för ett imponerande set med bord och stolar? Ta inspiration från Provences charm med ett hopfällbart bord och stolar, det kommer att bli favoritplatsen för frukost, mellanmål och lättare måltider.

Advertisement

Innan du bestämmer dig för hur du ska lägga golv på dina favorithörn i trädgården, överväg alltid den scenografiska effekten som du kan få genom att välja småsten, särskilt av olika färger.

Har du en terrass? Låt dig inspireras av projekten "urban terrass" för att hitta eleganta lösningar även i trånga utrymmen, lösningar som aldrig är för skrymmande.

Det finns verkligen en värld av idéer för att göra våra utomhusutrymmen vackrare!

Advertisement