Sagoträdgårdar: 12 idéer för att skapa en förtrollad atmosfär med lampor

av Hilda Maria Morgan

09 Augusti 2023

Sagoträdgårdar: 12 idéer för att skapa en förtrollad atmosfär med lampor
Advertisement

Om vi ​​tänker på inredningen av trädgården, kommer man först att tänka på grönområdena och alltså alla delar som kan fyllas med växter, och kanske de platser där vi kan koppla av, från utematplatsen till en avslappningshörna och så vidare. Dessa är förvisso grundläggande komponenter i en vacker trädgård som är trevlig att vara i, men lika viktiga är ljussättningen som gör att vi kan njuta av trädgården även under kvällens och nattens unika atmosfär, speciellt när den varma årstiden kommer och du känner för att vara ute sent, ensam eller i sällskap.

Lampor blir därför designelement som kan förvandla vilket utrymme som helst, även det mest anonyma, till ett drömscenario, fullt av magi, som i sagorna!

Advertisement

Även om det alltid är att föredra att undvika alltför stora ljusföroreningar, gör placerandet av spotlights som riktas uppåt här och där trädgården mer spektakulär, speciellt om ljuset träffar trädstammar och grenar som på så sätt filtrerar ljuset och inte gör att det sprids upp i luften.

Advertisement

Bland de billigaste lösningarna med garanterad effekt har vi ljusslingorna, de är vackra att använda som en ljusridå som till exempel hänger i någon gren.

Men också som ersättning för gardiner på stöden till vissa pergolor!

Genom att placera ljusslingor på låga, kompakta häckar skapas en magisk atmosfär.

Men de är också snygga när de fyller ett högt rum, gärna i kombination med lyktstolpar eller andra hängande och väldigt romantiska lösningar.

Advertisement

Om du letar på nätet kan du hitta tusentals typer av ljusslingor: ibland består de av stora glödlampor, ibland av små lyktor i orientalisk stil med mera. Det finns något för alla smaker.

Med hjälp av patenterade, utomhusdesignade produkter och batteri- eller solenergi, kan du skapa fantastiska miljöer för alla dina utomhuskvällar.

Advertisement
mysuppliershop/Etsy

mysuppliershop/Etsy

Sedan finns det supersöta idéer som biformade ljusslingor.

GardenDecorGoods/Etsy

GardenDecorGoods/Etsy

Eller lampor som smälter in bland höga dekorativa gräs eller små buskar, kanske till och med i kanten av en naturlig äng. Och letar du efter soldrivna sådana kommer du dessutom spara på räkningarna!

Advertisement
DexShopMarkt/Etsy

DexShopMarkt/Etsy

Gamla vattenkannor som häller ut ljus: de kan skapas med gör-det-själv, men numera kan de även köpas färdiga.

GardenDecorGoods/Etsy

GardenDecorGoods/Etsy

Tänk om stora krukor eller rabatter med låg vegetation dekorerades med magiska svampar för att skapa en sagostämning?

Advertisement
SparkleLights20/Etsy

SparkleLights20/Etsy

Eller många små fyrverkerier, som maskrosblommor men gjorda av lampor: de är vackra ensamma, i grupper i rabatterna eller också för att omge trappor och gångar.

Redo att skapa en sagoträdgård?

Advertisement