11 fantastiska idéer för att dekorera hela trädgården med stenar

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2023

11 fantastiska idéer för att dekorera hela trädgården med stenar
Advertisement

Oavsett hur många moden som följer på varandra när det gäller att skapa och inreda en trädgård, kommer vissa faktorer aldrig att saknas: användningen av naturliga material som integreras i landskapet är en av dem. Till exempel hittar man alltid ett sätt att använda stenar och stenblock i grönområdesdesign. De är oförstörbara material för att skapa användbara eller dekorativa strukturer som håller över tid och kräver väldigt lite underhåll, och de kan också vara den snabbaste och billigaste lösningen för att göra det, även om det också finns lite mer ambitiösa projekt.

Ta en titt på förslagen nedan för att hitta rätt inspirationskälla just för dig!

Advertisement

En av de första idéerna som man kommer att tänka på, och som säkert är väldigt lätt att genomföra, är att leta upp stenar i rätt storlek och färg för att måla ut gränsen till någon rabatt i trädgården.

Advertisement

Lika vanlig är möjligheten att använda stenar av olika slag för att skapa gångstigar i våra grönområden. Vanligtvis väljer man stenplattor, men du kan spendera mycket mindre genom att skapa originella mosaiker med stenar i olika former och färger som är mindre och kanske kombinerade med trä, tegel och till och med återvunna material.

För mer moderna och innovativa lösningar kan du ge dig ut på att utforska strukturer gjorda med gabioner: metallnät som innehåller stora stenar, som kan fungera som inneslutningselement, men också som dekorativa eller inredningselement!

Idén med en amfora som häller ut sitt innehåll på marken utnyttjas också tillsammans med stenar. Den kan till exempel hälla ut ett "flöde av stenar" som sedan skapar gränsen till rabatten.

Eller tjäna till att fylla rabatten runt ett träd och fungera som kompost.

Advertisement

Det är också trevligt att använda naturstenar av två eller flera olika typer för att sedan med andra dekorationer ge färg till marken.

Fantastiska kromatiska effekter skapas, som kan bevaras genom att försöka hålla marken så fri från ogräs som möjligt.

Advertisement

Vad sägs om idén att sätta ihop stora stenplattor för att skapa en utomhusspis där man kan tillaga vad som helst?

Med stenar och klippor i olika former kan du också skapa konstnärliga installationer med en samtida smak.

Advertisement

Det är inte heller illa att använda grövre stenar för att skapa små steniga landskap för att dekorera trädgården.

Och om du börjar ge utlopp för din fantasi kommer du att upptäcka att du med stenar kan skapa tusen originella och roliga installationer att dekorera trädgården med!

Gillar du idén att försköna trädgården med stenar?

Advertisement