12 underbara pergolor för att skapa drömutrymmen i trädgården

av Hilda Maria Morgan

08 Mars 2023

12 underbara pergolor för att skapa drömutrymmen i trädgården
Advertisement

Trädgården är ett utrymme som förtjänar att användas så ofta som möjligt: ​​det är vår plats av grönska för att vara utomhus utan att behöva lämna hemmets intimitet, och det är värt att inreda det med rätt idéer som gör att vi kan dra nytta av varje hörn under de olika årstiderna. Att till exempel kunna skapa ett skyddat utrymme under vilket vi kan inrätta sittplatser eller matplatser från slutet av vintern till de första kalla dagarna är en njutning som vi förtjänar att ge oss själva.

Om det inte finns några arkitektoniska strukturer eller stora träd som skyddar ett särskilt område, kan du dra fördel av bekvämligheten med en pergola. Oavsett om de sitter på huset eller är självbärande strukturer finns det charm hos varje sort. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

En pergola i trä som sitter fast i husets yttervägg, vanligtvis den soligaste väggen, erbjuder en oas av avkoppling under de varmaste dagarna. Om den inte är helt stängd av paneler eller taktegel av olika material, passar den även utmärkt som spaljé för klätterväxter.

Advertisement

Vissa designer är modernare, men alltid mycket välkomnande. En mörk struktur kan till exempel kombineras med tusen olika stilar.

Vilken gammal smidesjärnsstruktur som helst, även en mycket enkel, blir spektakulär tillsammans med växter och ljusslingor.

Sedan finns det strukturer med väggar, till och med självbärande, som kan ha ett stängt eller otäckt tak: allt beror på vilken typ av årstid som är typisk för området. Ibland räcker det med bara den skugga som växterna garanterar.

Ingen vägg att fästa den vid? Oroa dig inte, ett lusthus skapar det utrymme du vill ha mitt i trädgården.

Advertisement

Enkla träplankor, med mer eller mindre breda springor mellan sig: det finns många modeller att välja mellan.

För de med gröna fingrar vore det en dröm att kunna dra nytta av naturen för att skapa ett skuggat hörn, kanske till och med blommande och väldoftande under de rätta årstiderna. Då räcker det även med enkla stöd som järnstänger mellan två väggar.

Advertisement

En liten baldakin nära en mur eller ett staket, här skapas en liten pergola för att ta vara på nya utrymmen i trädgården.

Vem säger att träpergolor måste ha ett traditionellt eller rustikt utseende?

Advertisement

Träet i dessa strukturer kommer att behöva behandlas och underhållas. Annars kan du investera i bearbetade metallstöd, som fortfarande kräver underhåll, men helt klart mindre frekvent skötsel.

För att dra nytta av dessa utrymmen även under lite regnigare men inte alltför kalla perioder, särskilt när det gäller pergolor som sitter på huset, är det lämpligt att tänka på ett tak, och för att undvika att blockera solljuset skulle genomskinliga paneler av olika material kunna vara det perfekta valet.

Advertisement

Vem vet, kanske skulle man också kunna överväga en pergola med stängda sidor med genomskinliga väggar, för att skapa ett slags växthus att vistas i året runt.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement