Trädgårdsstaket: 4 tidlösa alternativ + 1 modernt och originellt

av Hilda Maria Morgan

16 September 2023

Trädgårdsstaket: 4 tidlösa alternativ + 1 modernt och originellt
Advertisement

En naturlig instinkt har alltid varit att avgränsa sina utrymmen, som därför också finns som en primär förutsättning för att planera en trädgård: vid gränserna har vi alltid någon typ av staket, gjort av olika material beroende på förutsättningar och behov. En bård markerad på detta sätt anger inte bara tydligt omfattningen av fastigheten utan är också en möjlighet att möblera och inreda våra uteplatser.

Staketen är faktiskt det första vi ser utifrån, men även väl inne i trädgården blir de bakgrunden, konturen till allt som finns inuti. Vanligtvis är de ofelbara valen de som utspelar sig mellan 4 mest återkommande möjligheter, men då och då kan du också våga dig på något mer originellt och modernt.

Advertisement

Trästaketet

Trä är ett av de mest använda materialen: det kostar mindre än andra alternativ, men är fortfarande långvarigt. Och det låter dig skapa paneler med modern design samt staket med en mer traditionell, till och med rustik känsla.

Advertisement

Om den är välgjord och installerad på rätt sätt kan en träkonstruktion också hålla väldigt länge, vara robust och erbjuda all den säkerhet du behöver. Det finns dock ett konstant underhållsbehov: reparation av det som försämras och periodisk applicering av tätnings- och vattentätningsprodukter för att motstå väder och vind.

Du kan använda trä som bearbetats med mycket avancerade processer, samt utnyttja återvunnet eller grenar och stammar. Allt beror på behoven, stilen på vår trädgård samt den omgivande miljön.

Murar av tegel

Nästan eviga artefakter: tegelmurar är det definitiva valet för en mur. Inget tillfälligt: ​​de är dyrare och mer utmanande att skapa, men sedan håller de i princip för evigt.

Valet är oändligt: ​​typ, färg och storlek på tegelstenarna, såväl som utformningen av staketet, som kan vara traditionellt eller modernt, låter dig anpassa det på tusen sätt.

Höjden på muren och sättet på vilket de är färdställs avgör resultatet. Ibland är väggarna toppade med platta plattor, andra gånger med lutande tegel.

Advertisement

Men vanligtvis, om du inte måste omge en mycket stor fastighet, vill man inte ha murar som är för höga: de skapar skugga och "stänger av" utrymmena. Så man väljer ofta att bygga små murar, med pelare varvat med järnpaneler, kanske trä eller utfyllda med en häck.

Naturstenar till inhägnaden

Ett alltid mycket fascinerande alternativ är det med naturliga stenmurar De är bland de saker som harmoniserar bäst i ett landskap som ännu inte är alltför urbaniserat, och ger möjlighet att dekorera ytterligare med växter, om så önskas.

Advertisement

Vilken typ av sten du väljer, liksom den eventuella skärningen, skapar murar som passar för varje typ av behov och livsmiljö.

Du kanske skulle bli förvånad om du gjorde lite research på din bostadsort: det är faktiskt inte ovanligt att det i omgivningarna fortfarande finns traditionella fabriker för installation av stenmurar utan cement, eller i alla fall stenmurar, som är verkligen kulturella juveler.

Advertisement

Smidesjärnstaketen

Ett järnstaket är lämpligt för urbana sammanhang, men också på platser omgivna av naturen, järnstaket är helt enkelt en tidlös klassiker. De kan vara väldigt enkla och relativt billiga, men de kan också bli en möjlighet till riktigt lyxig inredning.

Med metall kan man skapa staket med en mycket modern stil. Och i alla fall kommer de att vara utmärkta verktyg för att avgränsa, försvara och tillåta en glimt av trädgården utan att skärma av den helt.

Advertisement

Det moderna alternativet: gabioner

Kombination av metall och sten: de stora, superresistenta näten som skapar behållare med essentiella geometriska former (kuber, parallellepipeder, cylindrar) fulla av stenar. Även här kommer valet av sten alltid att avgöra ett annat utseende. En kombination av natur och modernitet som väntar på att bli upptäckt.

Vilket alternativ föredrar du som trädgårdsstak?

Advertisement