Litet vardagsrum? Därför bör vi aldrig använda dessa 5 färger för att måla det

av Hilda Maria Morgan

16 September 2023

Litet vardagsrum? Därför bör vi aldrig använda dessa 5 färger för att måla det
Advertisement

Att inreda sitt hem är en väldigt rolig grej. Vi väljer möblerna, färgerna, arrangemanget av föremålen, men även om vi är passionerade måste vi vara försiktiga så att vi inte gör misstag som kan vara "katastrofartade" för våra rum. Även om vissa saker verkar självklara och lättlösliga är detta inte givet, och du bör inte bara följa dina egna preferenser när du väljer en typ av möbel istället för en annan. Det finns många anledningar. I den här artikeln vill vi prata om färgerna som används för att måla väggarna i vardagsrummet.

I det här fallet bör nyanserna inte endast följa vår smak. Visst är det viktigt, men storleken på vardagsrummet måste också beaktas och om vi verkligen gillar en färg jämfört med andra är det bra att förstå vilken nyans som är rätt innan vi applicerar den, för att upphöja och förbättra rummet.

Om vardagsrummet är litet finns det till exempel 5 färger som bör undvikas. Låt oss tillsammans se vilka de är.

via The Good Painter

Advertisement

1. Blått

1. Blått

Rawpixel

Blått är en av de färger som gynnas inom inredning. Det är en lysande nyans, det ger glädje och kan kombineras med många andra kromatiska nyanser, men var försiktig, för trots allt döljer den små fallgropar. Om vårt vardagsrum i själva verket inte är överdrivet stort och vi har begränsat med utrymme för att måla och möblera så är det bäst att överväga valet av färg mycket noggrant. Att applicera en mörkblå nyans skulle riskera att ge en överdrivet sluten effekt och det är väl inte det vi vill uppnå? Med detta sagt menar inte experterna att vi inte kan välja blått om det är vår favorit, utan vi behöver bara förstå vilken nyans vi ska välja och vad vi ska matcha till den.

Det är bäst att undvika midnattsblått och kombinationer med många andra färger, speciellt om de är lika mörka. Sedan är det i princip fritt fram.

Advertisement

2. Vitt

2. Vitt

FlooringClarity/Flickr

Vitt är tvärtom en skinande, ljus och aseptisk färg, den brukar matcha de flesta inredningar, men det är inte självklart att det kommer att bli snyggt även i vårt vardagsrum. Inredningsexperter rekommenderar att först och främst uppmärksamma skillnaden mellan varma och kalla nyanser.

Beroende på om läget på vår bostad är mot norr eller söder och det därför finns mer eller mindre ljus i vardagsrummet måste vi vara försiktiga med vilken nyans av vitt som väljs. Effekten, särskilt i en liten salong, kanske inte blir vad du hoppats på, därför är det lämpligt att utföra tester först, för att inte få fel resultat. Tänk i alla fall på att kombinera färgen med andra färger och skapa spel som också ger rörelse. Annars riskerar du att få känslan av att befinna dig i en sjukhuskorridor eller i en miljö som är så steril att det inte alls känns avkopplande.

Vi behöver inte ge upp vitt, utan bara vara försiktiga med hur vi matchar färgen och med vad.

3. Rött

3. Rött

Pxhere

En stark färg och en indikation på passion, rött är mycket uppskattat av människor, men det är inte nödvändigtvis den perfekta färgen att måla väggarna i ditt vardagsrum med. Om storleken på rummet inte är enorm, kanske det inte är det bästa alternativet att välja för en eller alla väggarna eftersom rött kan göra att rummet känns mindre och trångt. Detta betyder dock inte att rött helt bör undvikas.

Om det är färgen vi föredrar, låt oss ha det i åtanke, men ge kanske utrymme åt ljusare nyanser som tex tenderar mot rosa eller blandas med brunt. På så sätt blir det ett större kromatiskt spel och resultatet kommer inte att lämna oss missnöjda.

4. Grått

4. Grått

Wallpaperflare

De grå nyanserna är väldigt neutrala och passar till allt, vi är överens om detta, men även i det här fallet betyder det inte att de passar bra i vårt vardagsrum. Varje färg har olika nyanser, mer eller mindre ljusa, och vi måste vara försiktiga med vilken vi väljer för att undvika att få en "trist" effekt i den miljö där vi tvärtom ska slappna av. Att få råd från en expert kan i detta fall komma till hjälp. Naturligtvis innebär grått en otvivelaktig elegans och kan faktiskt berika vårt vardagsrum, det viktiga är att ha rätt nyans och förstärka nyckelpunkterna i vårt utrymme.

Mycket beror självklart också på hur mycket naturligt ljus det finns och vilket arrangemang vi vill ge möblerna och andra inredningstillbehör.

5. Gult

5. Gult

Pxfuel

Gult är solens färg och av denna anledning är den väldigt livlig och förmedlar glädje, men det är också en nyans som, om den är för stark, kan störa våra känslor. Att välja en intensiv gul färg till vardagsrummet, särskilt om det är litet, kan leda till nervositet. Många studier har lett till denna slutsats. Färgpsykologen Karen Haller har till exempel sagt att välja fel nyans av gult i vardagsrummet kan skapa oro, nervositet och irritation.

Det går alltså att välja gult, men det är bättre att välja det till några inredningstillbehör och att inte måla hela väggar gula.

Vilken färg väljer du till ditt vardagsrum, är det någon av de listade eller föredrar du andra? Och i så fall, hur bestämde du dig för att ta just den?

Advertisement