Ta bort svettlukten från kläderna: knep för en ständigt väldoftande tvätt

av Hilda Maria Morgan

16 September 2023

Ta bort svettlukten från kläderna: knep för en ständigt väldoftande tvätt
Advertisement

Hettan under vissa årstider, hektiska dagar, de gånger vi lämnar gymmet: det finns många anledningar till varför våra kläder, varje dag, kan bli smutsiga av svett och därför förblir illaluktande tills de tvättas ordentligt. Ibland misslyckas till och med en tvätt att få den unkna svettlukten att försvinna från tygerna, och kläderna som precis har kommit ut ur tvättmaskinen kan ändå inte användas.

Vanligtvis är ett sådant frustrerande resultat resultatet av något förbiseende eller omedvetet fel: det krävs faktiskt inte mycket för att undvika att tvätta plagg fulla av svett i onödan. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Varför luktar svett illa?

Varför luktar svett illa?

Creativo

I sig har svetten som utsöndras av våra körtlar ingen lukt, utan den där stanken som vi alla känner till är resultatet av verkan av bakterier som kommer i kontakt med svetten. Faktum är att när bakterier får i sig vår svett, utsöndrar de organiska svavelhaltiga föreningar som kallas tioler, och som har en lukt som liknar svavel, lök eller kött.

Svett består mest av vatten och lite salt. Och bara i små mängder består det även av urea, aminosyror, mjölksyra, fetter och sockerarter. När vi tvättar oss tar vi bort inte bara svett från huden utan även mikroorganismer (och det de utsöndrar) och därför återgår vi till att dofta fräscht.

På kläder sitter dock lukten kvar längre, speciellt om du inte har ingripit snabbt för att tvätta tyget som genomdränkts av svett (och bakterier). Med tanke på att vid temperaturer på 30-40 grader Celsius överlever dessa mikroorganismer fortfarande utan problem, och att många material dock inte kan tvättas vid högre temperaturer, är det nödvändigt att agera med olika metoder för att få lukten att försvinna, genom att förbehandla plaggen på lämpligt sätt.

Advertisement

Hur man tar bort svettlukten från kläder

Hur man tar bort svettlukten från kläder

RDNE Stock project/Pexels

Det första du kan göra är att spraya vinäger, utspätt med vatten i lika delar, på kläderna så fort du tar av dem och innan du lägger dem i tvättkorgen. Vinäger har en stickande lukt som sedan försvinner, men den har också antibakteriella egenskaper som faktiskt tar bort dålig lukt. Använd detta medel dock endast på mörka plagg och inte på ömtåliga tyger eller vissa typer av syntetiska tyger. Det är alltid bäst att först testa på ett dolt hörn av plagget, för att se om vinägern förändrar utseendet på något sätt. Vi rekommenderar alltid ättika eller vinäger, som inte lämnar ränder på kläderna.

Annars kan vinäger (alltid på tyger som inte riskerar att skadas i kontakt med det) användas för att förbehandla plaggen omedelbart före tvätt: fyll en balja med ljummet vatten, häll i ett glas vinäger och låt dra i en timme, eller minst 30 minuter, innan du sköljer, kramar ur och fortsätter med den vanliga tvätten.

Citronsyra är ett utmärkt alternativ, användbart på ljusa kläder (på mörka kan det dock orsaka missfärgning, så det är alltid bäst att testa först). Du behöver cirka 4 matskedar citronsyra per liter varmt vatten. Fyll en balja och blötlägg kläderna i en timme innan du fortsätter med vanlig tvätt.

Slutligen, natriumbikarbonat: förbered först en balja med fem liter vatten i vilken du löser två matskedar bikarbonat. Låt vila i 30 minuter och lägg sedan i kläderna och låt dem ligga i hela natten eller i många timmar. Tvätta dem sedan som vanligt.

Med dessa tips kan du säga adjö till lukten av svett från dina kläder!

Advertisement