Skåpet under handfatet: 7 saker du aldrig bör förvara där

av Hilda Maria Morgan

29 September 2023

Skåpet under handfatet: 7 saker du aldrig bör förvara där
Advertisement

Inredningen av varje rum är resultatet av behov, men också personliga vanor, men några av dessa delas av de allra flesta. Det kommer aldrig att råda brist på möbler, till exempel i badrummet. Och i dem hittar vi förmodligen samma typer av produkter och tillbehör i vilket hus vi än går in i. Men ibland kanske vissa beteenden som vi tar för givna inte är så tillrådliga.

När vi talar om hygien, och därför om regler som också är fördelaktiga för vår hälsa, är det troligt att vi – även omedvetet – gör små misstag. När vi möblerar badrummet bör vi faktiskt vara medvetna på vad som aldrig bör förvaras i skåpet under handfatet. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Parfymer: aldrig runt handfatet i badrummet

Parfymer är väldigt ömtåliga produkter: vi vet att de måste konsumeras snabbt för att inte tappa sina egenskaper, men det finns även andra faktorer som påverkar detta, som variationer i temperatur och luftfuktighet. När de väl öppnats finns det faktiskt inget sätt att inte utsätta dem för dessa fluktuationer, och därför måste vi inte bara hålla dem borta från direkt solljus och värmekällor, utan också från platser som är för fuktiga.

Och visst är områdena nära handfatet i ett badrum mycket fuktiga. Om inte badrummet är riktigt stort kommer alla möbler att vara nära duschen eller badkaret och här kommer problemet tillbaka. Det bästa är att välja ett annat rum eller hörn där du kan placera dem i stängda lådor eller möbler, på en mörk, sval och torr plats.

Advertisement

Hudvård under handfatet? Helst inte, eller med noggrannhet

Precis som parfymer bör nästan alla skönhetsprodukter förvaras på torra, svala platser. Det finns mycket ömtåliga krämer som till och med borde stå kvar i kylen och konsumeras snabbt. Handfatet är, liksom duschen, ett hot vad gäller fukt och kanske till och med värme. Även för dessa produkter är det bäst att använda sig av möbler som är långt ifrån fuktkällor, eller ännu hellre – att hålla badrummet fritt från dessa produkter och skapa en hudvårdshörna i sovrummet – där du kanske också kan placera parfymer, smycken, smink och liknande… Med några få ord, ett sminkbord i en modern nyckel!

Sminkborstar och sminksvampar

Dessa skönhetstillbehör bör rengöras, helst efter varje användning, och i alla fall med god frekvens. Men framför allt får sminkpenslarna och svamparna inte bli fuktiga: det skapar ett tillstånd som gör att mögel växer eller bakterier sprids och som sedan kommer i direkt kontakt med vår hud. Vi bör därför först och främst förvara dem i slutna behållare mellan användningarna och helst långt borta från vatten.

Elektroniska apparater

Fukt är elektricitetens stora fiende, eller snarare, det är en mycket farlig kombination: från skador på elektroniska enheter till vissa hälsorisker, det är en kombination som vi inte vill ha i vårt hem. Så använd allt du behöver, från hårtorkar till rakapparater med mera, men lägg sedan undan dem på torra ställen, förvara dem inte nära handfatet.

Papper

Vi ser det med toalettpapper: det som väntar på att användas blir alltid förstört av fukt. Så förnödenheterna bör förvaras någon annanstans, men detsamma måste ske med andra kartong- och pappersföremål.

Böcker, behållare, förpackningar: de kan inte placeras nära handfatet, så ta bort från badrummet och förvara dem på någon plats där fukt inte är en risk.

Advertisement

Ljus i badrummet: inte heller nära handfatet är det idealiskt att placera dem

Det är inget fel med att tända ljus för att parfymera badrummet och skapa en avkopplande atmosfär, men det är bättre att ta ut dem sedan och förvara dem långt borta från handfatet, samt från duschen och badkaret. Fukten kan faktiskt ändra kvaliteten och brinntiden för ljus.

Smycken i badrummet: helst inte

Många av de metaller som smycken är gjorda av, med undantag för rent guld, kan försämras i fuktiga miljöer. Så inte bara bör vi ta av dem innan vi tvättar händer, ansikte och kropp, utan vi bör inte rutinmässigt lägga dem på handfatet, än mindre utse den platsen till den vi vanligtvis lägger dem för att ha dem redo. Ingen vill ha oxiderade och matta smycken!

Om någon av dessa vanor är dina, överväg att korrigera dem: de är viktiga försiktighetsåtgärder!

Advertisement