Sovrum: 9 saker som aldrig borde placeras där

av Hilda Maria Morgan

03 Oktober 2023

Sovrum: 9 saker som aldrig borde placeras där
Advertisement

Sovrummet är det rum i huset som mest representerar oss, det är vårt hems mest privata centrum, det som rymmer alla våra personligaste föremål, våra kläder, våra favoritböcker, våra vackraste och mest värdefulla minnen. Eftersom det också är platsen tillägnad vår vila, bör vårt sovrum dock alltid vara städat och fritt från föremål som kan störa vår sömn.

Tyvärr är gränsen mellan sovrum och förråd oftast väldigt suddig, speciellt nu för tiden när våra hem blir allt mindre och vi inte längre har särskilt mycket utrymme tillgängligt för att förvara våra föremål. Det finns dock föremål som aldrig bör förvaras i sovrummet, eftersom de kan störa dess harmoni och störa vår sömn.

För att atmosfären ska fortsätta vara tillräckligt avslappnande och gynna en god och vilsam sömn måste faktiskt sovrummet alltid vara prydligt, rent och fritt från allergener.

Så, låt oss upptäcka 9 föremål som aldrig bör förvaras i sovrummet och varför.

Advertisement

1. Elektrisk utrustning

1. Elektrisk utrustning

Pexels

Elektroniska produkter som din TV eller smartphone och dess laddningsstation bör hållas borta från sovrummet om du vill säkerställa en riktigt god sömn. I själva verket producerar dessa enheter ett mycket intensivt ljus, vilket förändrar vår cirkadiska rytm, vilket stör vår sömn. Speciellt smarttelefonen, med sin kontinuerliga mottagning av aviseringar, skulle kunna dra till sig vår uppmärksamhet och hindra oss från att somna eller få oss att vakna.

Om du verkligen inte kan klara dig utan dessa, undvik att använda smartphone eller TV med början 2 timmar innan du går och lägger dig och sätt dina telefonaviseringar på ljudlöst så att du kan ha en oavbruten och riktigt vilsam sömn.

Advertisement

2. Mat och dryck

2. Mat och dryck

Pexels

Att äta frukost på sängen på morgonen är den romantiska drömmen för många och framför allt är det en väldigt trevlig stund som många gärna ägnar sig åt då och då. Men när detta blir en vana kan den förvandlas till något som är skadligt för vårt välbefinnande. Att förvara mat och dryck i sovrummet kan göra din säng mer benägen att bli full av smulor eller fläckar, vilket resulterar i ett större behov av rengöring. Överbliven mat kan också locka till sig myror och andra jobbiga insekter, som bör hållas borta från vårt sovrum.

Fritt fram för frukost på sängen, men bara som ett romantiskt undantag eller en trevlig mysig stund under de perioder vi behöver det som mest, inte som vana.

3. Arbetsföremål

3. Arbetsföremål

Pexels

Nuförtiden är möjligheten att arbeta hemifrån ett alternativ för många, men tyvärr har många inte ett rum i hemmet att helt ägna åt studier och arbete och därför tvingas vi ofta, för att garantera oss ett minimum av privatliv, skapa som ett litet arbetsrum i sovrummet.

Om du verkligen inte kan hålla isär de två sakerna genom att sätta upp ett arbetsrum i ett annat rum, se till att du tar bort allt som påminner dig om arbete från din sikt i slutet av dagen, kanske med hjälp av multifunktionella möbler som gör att du kan dölja arbetsmaterial, dokument och allt annat som påminner dig om arbete under den tid du ägnar åt vila.

4. Växter

4. Växter

Pxhere

Växter är utmärkta dekorativa element, som omedelbart kan föra in en atmosfär av lugn och ro till hemmet samtidigt som de i många fall är värdefulla allierade för att skydda vårt hem från strålning och potentiellt giftiga kemiska komponenter. I sovrummet är det dock bäst att undvika växter eftersom de kan orsaka olika nackdelar, såsom utsläpp av pollen och allergener i luften, vilket kan vara irriterande för allergiker, men också möjligheten att dra till sig parasiter.

Om du ändå vill inreda ditt rum med växter, välj arter som inte producerar allergener och som är fördelaktiga för din sömnkvalitet, som ampellilja, lavendel, jasmin, aloe vera.

5. För starka färger

Ett rum med för starka färger på väggarna eller bland inredningstillbehören kan hindra dig från att koppla av och i vissa fall till och med störa sömnen. När du ska inreda ditt sovrum välj därför färger som är kända för att vara avslappnande, som blått, grönt eller gult, samtidigt och undvik färger som lila, brunt eller grått, som istället har visat sig vara mer störande för vår avkoppling.

Advertisement

6. Gamla eller skadade madrasser och kuddar

6. Gamla eller skadade madrasser och kuddar

Pexels

Komfort är den första egenskapen som en riktigt vilsam säng måste ha, alltså måste vi vara noggranna när vi väljer den mest lämpliga madrassen och kuddarna för ändamålet. Vi glömmer dock ofta bort att andra väsentliga faktorer att ta hänsyn till är åldern och bevarandet av madrasser och kuddar, som med åren kan förlora sin form och samla på sig fukt och smuts och följaktligen potentiellt skadliga element som mögel, damm och kvalster.

Byt ut dina kuddar vartannat eller vart tredje år och din madrass vart tionde år för att alltid garantera en god sömn.

7. Oreda

7. Oreda

Infrogmation of New Orleans/Wikimedia Commons

Oordning vet vi alla kan vara en källa till stress och psykiskt obehag och av just denna anledning bör det inte förekomma i ditt sovrum: ett rörigt sovrum kommer faktiskt oundvikligen att leda till en ökad stress och större svårigheter att slappna av, med en efterföljande trolig ökning av sömnstörningar.

Advertisement

8. Smutstvätt

8. Smutstvätt

Pexels

Smutstvätt kan orsaka ansamling av fukt, mögel och smuts samt utveckling av obehagliga lukter, vilket bör undvikas i sovrummet. För att inte tala om det röriga utseendet som skapas i rummet. Detsamma gäller för blöta handdukar, som bör hängas ut för att lufttorka och inte lämnas övergivna i ett hörn av ditt sovrum. Annars kan de faktiskt utveckla fukt, mögel och dålig lukt.

9. Lampor som är för ljusa

9. Lampor som är för ljusa

Pexels

En alltför intensiv belysning kan störa vår sömn och av denna anledning skulle det vara att föredra att använda ett varmt, mjukt ljus i rummet och stänga fönstren med jalusier, persienner och mörkläggningsgardiner, särskilt om du har för vana att sova även under morgontimmarna.

Vilka av dessa förbjudna föremål har du i ditt sovrum?

Advertisement