Mögel i tvättmaskinen: med tre billiga produkter kommer du aldrig att se det igen

av Hilda Maria Morgan

15 September 2023

Mögel i tvättmaskinen: med tre billiga produkter kommer du aldrig att se det igen
Advertisement

Det händer oss alla att vi får några svarta mögelfläckar i vissa delar av tvättmaskinen då och då, men lyckligtvis räcker det med några billiga produkter för att hålla problemet borta, eller eliminera det när det uppstår. Faktum är att mögel vanligtvis uppstår där det finns stagnation av vatten, till exempel i dörrtätningen eller i tvättmedelsfacket. När det bildas är det inte bara fult, utan det blir dessutom en hygienisk fråga att lösa, som ofta till och med yttrar sig i en dålig restlukt på de nytvättade kläderna.

Hemma kan vi dock alltid ha tre ekonomiska produkter redo, som kan få oss att glömma problemet.

Ställena där mögel bildas i tvättmaskinen

Ställena där mögel bildas i tvättmaskinen

Creativo

Det är särskilt två ställen som måste hållas under kontroll för att utföra ett adekvat periodiskt underhåll: tvättmedelslådan och gummitätningarna i dörren.

Det finns alltid rester av tvål och vatten kvar i tvättmedelsfacket, speciellt i facket där sköljmedlet hälls. Detta händer normalt och det är en god idé att regelbundet ta bort dessa rester. Faktum är att facket alltid ska vara helt rent och torrt varje gång du påbörjar en ny tvätt. Om du däremot ser att det finns vatten kvar är det bättre att rengöra eller till och med ta isär hela brickan (följ tillverkarens instruktioner för att göra det) och tvätta den separat för att nå alla mellanrum och även rengöra höljet väl.

När det istället gäller tätningen fastnar dock inte bara vatten utan även rester av smuts, speciellt hår och eventuella fasta rester där. Även dessa bör elimineras manuellt efter varje tvätt, när tvättmaskinen töms, så att det inte skapas förutsättningar för mögel att sprida sig.

Advertisement

Ekonomiska produkter för att eliminera mögel från tvättmaskinen

Ekonomiska produkter för att eliminera mögel från tvättmaskinen

Creativo

Hemma är det alltid smart att ha tre produkter redo som fungerar mot mögel i allmänhet, också i tvättmaskinen. Det handlar om väteperoxid, natriumbikarbonat och tea tree eterisk olja.

Det är tre ingredienser med antibakteriella och svampdödande egenskaper, men de är inte aggressiva utan är verkligen säkra att använda – både för oss, för tvättmaskinens komponenter och för miljön. Du kan använda dem tillsammans utan problem, du har två sätt att välja mellan:

  • Skapa en blandning med 100 ml vatten, 100 ml väteperoxid, en sked natriumbikarbonat och 5 droppar tea tree-olja. Med detta kan du, med hjälp av en svamp eller en tandborste, tvätta insidan av tvättmedelslådan och springorna i dörrtätningens gummi.

    Om den senare är särskilt smutsig, ta en gammal trasa, blöt den i blandningen och stick in den i tätningen, så att den förblir i kontakt tillräckligt länge för att även eliminera sporerna. Sedan måste du skrubba och skölja bort allt.

  • Blanda 250 ml vanligt vatten med 200 ml väteperoxid, tillsätt 3 matskedar natriumbikarbonat och 10 droppar tea tree-olja. Häll allt direkt i tvättmedelsfacket och starta sedan en tom tvätt på 60°.

Dessa är medel som kan användas med jämna mellanrum, för en tvättmaskin som alltid kommer vara i utmärkt skick.

Advertisement