Hur man löser ett igensatt avlopp med diskmedel

av Hilda Maria Morgan

15 September 2023

Hur man löser ett igensatt avlopp med diskmedel
Advertisement

Även med alla möjliga försiktighetsåtgärder som borde implementeras dagligen, är diskhon alltid föremål för små eller stora blockeringar och vi kan använda olika metoder för att rensa dem, inklusive användningen av diskmedel. Vi är vana vid att tro att vi nödvändigtvis måste ta till blandningar av köksingredienser om vi verkligen inte vill använda ett kemiskt rengöringsmedel – med tanke på att de faktiskt är ämnen som ska användas med försiktighet och definitivt är mindre miljövänliga.

Ändå är en mycket enkel och snabb huskur som diskmedel ett effektivt alternativ. Låt oss se hur.

Advertisement

Fördelar med att använda diskmedel

Fördelar med att använda diskmedel

Creativo

Den största fördelen med att använda diskmedel för att lösa en igensatt diskho är att det inte finns någon anledning att vara extremt uppmärksam på doserna: det är en helt säker produkt både för oss, vi behöver inte ens använda handskar när vi hanterar det, och för våra material som det kommer i kontakt, och i slutändan även för miljön.

Det är dock värt att komma ihåg en rad faktorer innan du använder det: det är ett botemedel som bara fungerar när hindret i avloppet inte är så stort. Det vill säga när vattnet rinner ner, men långsammare än vanligt. Faktum är att om det finns en sådan blockering så att vattnet i diskhon (eller andra avlopp i huset) är helt stillastående, kommer denna metod inte att vara tillräcklig för att lösa problemet. I dessa fall måste du nå hindret med en sond, eller använda en avloppsrengörare och andra medel.

En annan fördel med denna produkt är dock att den också kan användas i kombination med mekaniska metoder (sond, avloppsrensare, etc.) och även med andra ingredienser som används oftare (vinäger, natriumbikarbonat). Du kan också upprepa utan rädsla för att korrodera rören. Var dock försiktig om du använder diskmedel efter att du redan provat med andra kemiska rengöringsmedel: i så fall är det bättre att ringa en rörmokare, snarare än att riskera att blanda ämnen på ett farligt sätt.

Vilken typ av diskmedel ska man använda? Det finns inget som är bäst, både vanliga flytande och koncentrerade går bra. Och du kan till och med använda miljövänliga pulver. Faktum är att alla används tillsammans med varmt, eller till och med kokande, vatten.

Advertisement

Hur man använder diskmedel för att rensa igensatta avlopp

Hur man använder diskmedel för att rensa igensatta avlopp

Creativo

Du kan välja mellan två metoder för att rensa en igensatt diskho med diskmedel:

1.       Koka upp en liter vatten i en kastrull eller vattenkokare och häll ner det i avloppet. På så sätt kommer du redan att lösa upp en del av hindret. Följ med 200 ml flytande diskmedel och vänta 5 minuter. Häll sedan ytterligare en liter kokande vatten i avloppet.

Du kan omväxlande upprepa vatten och lite diskmedel tills du rensat hela avloppet.

2.       Om du är rädd för att förstöra rören med för mycket kokande vatten, värm då upp en kopp full med vatten och häll sedan i en stor sked diskmedel. Rör om lite och häll ner allt i avloppet. Låt verka och häll sedan bara varmt vatten igen.

Dessutom kan du, i den första koppen varmt vatten lägga till en tesked tvättmedel och en matsked bikarbonat. Värm under tiden en kastrull med hälften vatten och hälften vinäger och häll i den andra.

 

Det här är metoder som du också kan använda periodvis, på underhållsnivå, så fort du märker att det går lite trögt för vattnet att rinna ut i avloppen.

Advertisement