Eliminera dålig lukt, få ditt hem att att dofta gott och uppfriskande med dessa naturliga medel

av Hilda Maria Morgan

14 September 2023

Eliminera dålig lukt, få ditt hem att att dofta gott och uppfriskande med dessa naturliga medel
Advertisement

Rätt doft kan få ditt hem att genast verka renare, mer väldoftande och prydligare. Det finns många kemiska produkter på marknaden, men de är inte alltid så lämpliga för vårt välbefinnande och kan vara överdrivet aggressiva. Lyckligtvis finns det många naturliga produkter som kan hjälpa oss att parfymera vårt hem behagligt utan att tillgripa dessa produkter, vilket gör att vi kan spara pengar men också skydda miljön.

Oavsett om ditt behov helt enkelt är att behagligt parfymera miljön eller eliminera ihållande dålig lukt, som ibland kan stagnera under lång tid i luften och ge intryck av smuts trots total renlighet, kan naturliga medel vara den lämpligaste lösningen för dig, du behöver bara veta hur man väljer bland alla möjliga alternativ.

Vi förklarar nedan hur man eliminerar dåliga lukter genom att fräscha upp och parfymera huset med naturliga medel.

via bhg.com

Advertisement

Naturliga medel för att parfymera ditt hem

Naturliga medel för att parfymera ditt hem

Creativo

Eteriska oljor, örter och kryddor kan hjälpa oss att parfymera huset naturligt på ett ögonblick:

  • rumsdoft med pinnar: du kan skapa en rumsdoft med pinnar för hand genom att helt enkelt placera en tesked av den eteriska oljan med din favoritdoft i en behållare och fylla på med en vegetabilisk olja som mandelolja eller babyolja. Sätt i pinnarna i behållaren och placera den i rummet du vill parfymera;
  • varm omgivande parfym: en perfekt parfym för att värma upp dina vinterdagar kan förberedas genom att lägga en skivad apelsin i en kastrull tillsammans med kryddnejlika och kanelstänger. Tillsätt vatten för att täcka ingredienserna och koka på låg värme i flera timmar för att parfymera hela huset. Du kan också placera din kastrull framför en värmekälla som en öppen spis eller en spis eller ovanpå ett påslaget element.
  • gelparfym: du kan också enkelt förbereda en gelrumsparfym, som de som vanligtvis används i badrum. Placera mängden en mugg vatten med 4 förpackningar gelatin på spisen, blanda tills det löser sig, tillsätt först en tesked av din favorit eterisk olja, sedan en mugg vatten och en matsked salt, fortsätt att blanda. Häll upp blandningen i glasburkar, låt svalna och ställ i rummet du vill parfymera.

Advertisement

Eliminera dålig lukt med naturliga medel

Eliminera dålig lukt med naturliga medel

Pixabay

Och om ditt primära mål istället är att eliminera dålig lukt? Det är en mycket enkel operation med naturliga medel:

  • bikarbonat: ställ strategiskt utplacerade skålar med bikarbonat i de rum du vill deodorisera, men även i lådor, garderober, skohyllor och mer allmänt där du behöver det; om du föredrar kan du också lägga till en deodoriserande effekt genom att blanda i några droppar eterisk olja;
  • mattdeodorant: mattor och möbelklädsel samlar ofta dålig lukt som är svår att bli av med, men även i detta fall kan naturliga medel vara mycket användbara; blanda 200 gram bikarbonat med 100 gram majsstärkelse i en skål, tillsätt 5 droppar av en eterisk olja med en doft du tycker om. Häll den så erhållna blandningen i en flaska med pulverdispenser eller i en glasburk där du har gjort hål i locket, strö över mattan och låt verka i minst 30 minuter innan du dammsuger.
  • eliminerar dålig lukt med citron och basilika: du kan slutligen förbereda en spray som eliminerar dålig lukt med citron och basilika med några enkla steg. Koka först 150 ml vatten, i vilket du lägger i 4 matskedar torkad basilika i några minuter. Filtrera blandningen genom en sil och tillsätt 5 droppar eterisk citronolja, 150 ml destillerat vatten och en sked vodka eller annan matalkohol. Placera allt i en sprayflaska och använd blandningen var som helst i ditt hem.

Hur parfymerar du ditt hem på ett naturligt sätt?

Advertisement