Plantskolor och trädgårdsmästare håller orkidéerna friska och blomstrande genom att använda vitlök

av Hilda Maria Morgan

14 September 2023

Plantskolor och trädgårdsmästare håller orkidéerna friska och blomstrande genom att använda vitlök
Advertisement

Med sin elegans och sina underbara och speciella blommor är orkidéer bland de mest populära krukväxterna, de kan förtrolla även de som är nästan helt okänsliga för blommors charm. Det finns många arter av orkidéer i naturen, men de vi odlar hemma finns det i allmänhet få sorter av, av vilka den mest utbredda med säkerhet är Brudorkidésläktet.

Eftersom de är epifytiska tropiska växter, det vill säga de växer utan jord genom att hålla fast vid träd med sina luftrötter, kräver de ett varmt och fuktigt klimat och en stor mängd indirekt ljus för att trivas; dessa förhållanden kan inte reproduceras i våra lägenheter och av denna anledning kräver orkidéerna särskild omsorg och uppmärksamhet för att växa frodigt. Endast genom att respektera alla deras behov av fukt, belysning och näring kommer du att kunna få dem att blomstra rikligt.

För att hjälpa dig i odlingen av dem kan du använda dig av några naturliga medel, såsom vitlök, som rekommenderas av trädgårdsmästare och plantskolor för dess egenskaper. Låt oss ta reda på hur man använder det.

Advertisement

Vitlök till orkidéer: varför det fungerar

Vitlök till orkidéer: varför det fungerar

Creativo, Astiegan/Reddit

Vitlöken är mycket uppskattad som en smaksättning i köket för en mängd olika rätter och den är känd för sina många fördelaktiga egenskaper för vår hälsa. Av denna anledning är en användning som endast är begränsad till förberedelserna av våra måltider begränsande för denna exceptionella lök, som också kan användas i stor utsträckning i vården av vårt välbefinnande och i trädgården, för att underlätta våra växters välstånd.

Bland de många egenskaperna finns det faktiskt också en stark antibakteriell och svampdödande verkan, vilket gör vitlök mycket användbar vid behandling av växtparasiter. Denna användning stöds också av olika vetenskapliga studier, som har bekräftat vitlökens antiparasitära egenskaper för våra växter, så pass att den godkändes som ett naturligt bekämpningsmedel för växter av USA redan 1992. Så varför inte utnyttja dess egenskaper för att hjälpa våra krukväxter? Hur kan vi bäst använda vitlök?

Advertisement

Vitlök till orkidéerna: hur man använder den

Vitlök till orkidéerna: hur man använder den

Wallpaperflare

Det finns två metoder som vi rekommenderar för att hjälpa dina orkidéer med vitlök:

  • den första metoden består av att koka upp 500 ml vatten och sedan stänga av värmen och låta det svalna i några minuter innan du lägger till en sked vitlökspulver. Låt det vila, filtrera sedan och späd lösningen som sålunda erhållits i 1 liter vatten, som du kan använda en gång i månaden för att vattna dina orkidéer. Du kan också använda det sålunda erhållna botemedlet för att dutta på bladen med en bomullstuss.
  • den andra metoden använder sig istället av vitlöksklyftor, som måste vara väldigt färska. Ta bort skalet och krossa dem försiktigt, koka sedan upp 500 ml vatten och lägg i de hackade vitlöksklyftorna i det under minst 1 natt, helst i 24 timmar. Filtrera blandningen och späd den i vatten, använd den för att blöta jorden eller blöta bladen en gång i månaden.

Har du redan testat vitlök för dina orkidéers välbefinnande?

Advertisement