Vill du säga adjöss till ogräset? Prova ett av dessa 4 hemgjorda alternativ till kemiska ogräsmedel

av Hilda Maria Morgan

25 Maj 2023

Vill du säga adjöss till ogräset? Prova ett av dessa 4 hemgjorda alternativ till kemiska ogräsmedel
Advertisement

Det är underbart att beundra en natur som växer frodigt, men kanske inte lika härligt när den bestämmer sig för att växa frodigt i mellanrummen på dina lagda stenplattor. Gångar och stenbelagda områden av olika slag är faktiskt finare om de är rena, samt säkrare att gå på om det inte finns risk att halka på blad eller diverse växter och deras rester. Och även om det ibland är synd att behöva ta bort växter som växer spontant, men som kanske inte direkt är ogräs, är det också sant att om man låter dem frodas innebär det ofta att man äventyrar det stenbelagda området.

Så man funderar inte så mycket och sätter igång direkt med att ta bort ogräset, men med vilken metod? Mycket potenta kemiska ogräsmedel bör endast användas av de med tillåtelse och kunnande, eftersom de både är skadliga för oss och våra husdjur. De mer allmänt marknadsförda är mindre aggressiva, men är aldrig riktigt selektiva vad gäller växtsorterna. Det finns dock hemgjorda alternativ att överväga, även om också de behöver användas med viss försiktighet.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Vit vinäger och diskmedel. Du kan använda vitvinsvinäger, ättika som du använder för att rengöra eller till och med äppelvinäger: det viktiga är att koncentrationen av ättiksyra överstiger 11%. Fyll en sprayflaska med vinäger och tillsätt en matsked diskmedel, det fungerar som ett ytaktivt ämne så att vinägern fäster på växten. Spraya blandningen på plantorna vid bra väder, och om det regnar efter några timmar eller dagen efter, applicera igen. Var noga med att inte spraya på de andra växterna.
  • Kokande vatten: det är kanske det mest effektiva och minst skadliga botemedlet, eftersom det inte riskerar att skada de omgivande växterna för mycket och inte heller fyller jorden med ämnen som, låt oss säga, inte är till för att hamna i jorden. Även detta måste dock hanteras med försiktighet genom att bära gummihandskar för att inte bränna sig, och genom att låta vattnet bara träffa växten som ska bort. Det hela blir lättare om du använder vattenkokare.
  • Isopropylalkohol: använd en matsked per liter vatten och applicera alltid med en sprayflaska.
  • Blåslampa: det är värt att upprepa att man bör vara extremt försiktig i hanteringen av alla brandkällor, inklusive denna blåslampa. Rikta lågan mot bladen, en dag då det inte blåser, och utan att lågan är för kraftig.

Ofta hjälper dessa medel att få plantan att vissna tillräckligt mycket för att man sedan ska kunna dra upp den utan problem, ibland räcker det till och med att sopa eller kratta lite kraftigt. Var alltid noga med att inte involvera andra växter, och om det skulle vara så att det inte handlar om mycket ogräs, försök alltid att dra upp dem för hand först, det är den metod som har mest säker framgång och inga kontraindikationer.

Advertisement