Att knyta gardiner med stil: 10 idéer att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

14 September 2023

Att knyta gardiner med stil: 10 idéer att hämta inspiration från
Advertisement

När vi inreder rummen utgår vi från en stil som tillfredsställer oss och som vi anpassar även de minsta och till synes försumbara detaljerna till: dessa kan säkert även innehålla tillbehör som clips för att knyta gardiner. Om du tänker efter spelar gardiner en viktig roll för att ge ett rum karaktär: de täcker stora ytor när de är öppna, men vi kan inte låta bli att lägga märke till dem även när de är stängda. Och beroende på materialet, färgen, positionen, blir även möjligheten att hålla dem noggrant stängda en möjlighet att inreda.

Klämmorna som håller tygerna på plats, arrangerade för att mjukt drapera gardinen, hjälper till att rama in fönstren med elegans och stil, och det är värt att fundera på vilket föremål som ska användas som klämma. Nedan hittar du lite inspiration.

Advertisement

Gör det själv-gardinklämmor: återvinn tillbehör

En läderrem istället för något matchande band är en chict men inte alltför uppenbart, speciellt om det är en tunn och diskret rem. Men vem förbjuder att överdriva och istället använda mer än ett band, eller större pärlor, eller till och med dyrbara kedjor?

Advertisement

Ytterligare en modeaccessoar som kan fungera som gardinklämma: ett gammalt bälte! En känsla av funktionalitet, originalitet och är vagt vintage!

Tränålar: de skapades som hårspännen, eller till halsdukar och huvuddukar, men de är också vackra i jätteformat för att hålla gardiner på plats.

Designerspännen, även handgjorda

Fäst en trä- eller metallknopp på väggen och välj sedan – eller gör – ett knytband (av till exempel rep), för att hålla gardinen på plats på ena sidan av fönstret. Det är trevligt och bekvämt!

Med rep kan du skapa alla möjliga remmar, eventuellt dekorerade med pompoms i änden. Eller med filtbollar.

Advertisement

En rustik touch till gardinerna: rep, eller också garn, som sedan mjukas upp av några hängen. De kan vara träformer, men också gjorda av andra material, såsom låtsaskristall med mera!

Längtar du till havet? Ta inspiration från den marina stilen

Ett strandhus, eller också bara ett där du vill frammana dess atmosfär, kommer säkerligen att ha inredningsdetaljer i marin stil. Då skulle det kunna passa att använda en falsk sjöstjärna som fäste på gardinerna!

Advertisement

... Eller så kan du hämta inspiration från repen som används för att förtöja båtar i hamnar, de tjocka och robusta!

Idéer för gardiner i barnens rum

Kanske är det så att man är mest uppmärksam på även de minsta detaljerna framför allt i barnens sovrum och vi får inte missa möjligheten att ha kul med gardinerna också. Om du vet hur man skapar virkade små djur kan du välja vilken sorters djur och varelser som helst  för att knyta tyget.

Advertisement

Även med lite rester av filt, bomull eller vadd kan du göra riktigt bedårande färgglada och tredimensionella figurer och dekorationer.

Vilken idé gillar du bäst för gardinklämmorna?

Advertisement