Bland dina kryddburkar finns en som gör underverk för dina växter

av Hilda Maria Morgan

25 Augusti 2023

Bland dina kryddburkar finns en som gör underverk för dina växter
Advertisement

Finns det ett mirakelmedel för växter? Tja, bland våra kryddor i köket kommer det sannolikt att finnas ett mycket bra hjälpmedel, helt naturlig och billig. Frodiga och friska växter är alltid en syn att beundra, och vi undrar vad de som har tagit hand om dem gör för att få sådana resultat. Visst har varje växt sina egna specifika behov och den idealiska positionen gällande solexponering, luftfuktighet, vind, nödvändig bevattning gör också mycket. Men det är mycket troligt att de som verkligen följer sina prydnads- eller grönsaksväxter på nära håll också har en hel arsenal av medel som tjänar till att förebygga problem eller bota dem.

Bland dessa finns en som är helt naturlig och utan kostnad, den doftande kryddan som används till många desserter – och inte bara: kanel.

Creativo

Creativo

Vi använder kanel ofta för att smaksätta desserter, drycker och till och med salta rätter, tack vare dess omisskännliga smak – och ännu mer lukt – men mald kanel kan också visa sig vara ett ess i rockärmen när vi tar hand om våra växter.

I synnerhet är det ett naturligt ämne med svampdödande egenskaper, vars användning inom jordbruket har studerats flera gånger. På exempelvis tomatplantor har lösningar i vatten och filtrat av mald kanel som extraherats från kanelplantans bark (det är just den vi använder i köket!) visat sig kunna hämma tillväxten av vissa svampar som angriper växterna och främjar dess tillväxt i en snabbare takt.

Därför är det värt att förbereda något naturligt svampdödande och stimulerande medel även med kanelen vi har i skafferiet, speciellt om den kanske har varit öppen ett tag och tappat sin arom! Användningsmetoden är väldigt enkel: blanda två eller tre teskedar kanelpulver i en halv liter varmt vatten, låt det sedan dra under minst en natt, filtrera och spraya slutligen på växterna som ska behandlas, men även på jorden. Det är bäst att göra dessa operationer tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen/kvällen.

Kanel är också ett utmärkt medel för vissa insekter, som myror som ofta vandrar runt i växterna. Och för att utnyttja kanel mot insekter strö bara pulvret på jorden, precis runt växterna.

Har du någonsin använt kanel till dina växter?

Advertisement