Var uppmärksam på brännässlorna i trädgården: istället för att göra dig av med dem, använd dem som ett kraftfullt gödningsmedel helt gratis

av Hilda Maria Morgan

15 Juni 2023

Var uppmärksam på brännässlorna i trädgården: istället för att göra dig av med dem, använd dem som ett kraftfullt gödningsmedel helt gratis
Advertisement

Om du inte tillagar dem är brännässlor vanligtvis bara ett ogräs som bränns och som du direkt vill få ut ur vägen. Och ofta är det också frustrerande att rensa bort dem, eftersom det räcker med att röra vid dem för att få en irriterande hudirritation som reaktion, så hanteringen kräver tålamod och åtminstone ett par goda handskar.

Ändå är denna mycket nedvärderade växt snarare en riktig skatt som inte borde gå till spillo. Med brännässlor kan man faktiskt skapa ett fantastiskt gödningsmedel för grönsaksträdgården (men det finns de som använder detta medel på växter i allmänhet), och det fina är att det verkligen inte kostar någonting. Läs vidare för att ta reda på hur du tillreder det.

Advertisement
AnonAnon2896/Reddit

AnonAnon2896/Reddit

Vissa kallar det macererat och andra, lite mer elegant, nässelte. Vilket namn du än föredrar att använda indikerar det fortfarande samma traditionella process, som du också kan göra ändringar i.

Detta behövs:

  • Brännässlor efter behag
  • En stor, tjock plasthink
  • Vatten
  • Ett finmaskigt nät (tillval) tillräckligt stort för att täcka öppningen på hinken eller alternativt ett lock till hinken
  • Ostduk eller gasväv för silning, tillsammans med en tratt
  • Glasflaskor

Glöm förstås inte sekatör och handskar – bättre om de är långa eller se i alla fall till att täcka armarna vid skördetillfället. Ha också en omrörarstav redo.

Hur man förbereder detta naturliga gödselmedel:

1.       Samla brännässlor, så många du kan.

2.       Håll varje brännässla som du har dragit upp i handen och skär av stjälkar och blad så att de släpps ner i plasthinken. Rötter fulla av jord kan slängas.

3.       Tillsätt vatten tills nässlorna är helt täckta.

Du kommer att se att genom att trycka ner löven i vattnet skapas omedelbart plats för fler växter, så tveka inte med att samla alla nässlor du vill bli av med.

Överskrid dock inte en nivå som är lika med tre eller fyra cm. under hinkens kant.

4.       Täck med nätet, annars med lock.

Det är bäst att använda ett nät eftersom det får allt att "andas" men också förhindrar att fåglar, ödlor och andra djur hamnar i vattnet eller på annat sätt kommer i kontakt med det. I det andra fallet, kom ihåg att öppna och lufta innehållet varannan eller var tredje dag.

5.       Förvara hela hinken på en plats där den starka (och irriterande) lukten inte kommer att vara ett problem, var noga med att röra om nässeltet varannan eller var tredje dag.

6.       När allt har slutat jäsa, d.v.s. när det inte bildas fler bubblor varje gång du rör om (det tar ungefär ett par veckor), är maceraten färdig att filtrera; det går att göra med gasväv (gärna också med en tratt).

7.       Fyll flaskorna.

Gödselmedlet är klart att användas, det är alltid lämpligt att späda det med ett förhållande på 1:10 (en del macerat, 10 delarvatten). Om du vill ha en högre koncentration, låt det macerera längre, eller späd lite mindre, men använd i alla fall aldrig produkten koncentrerad.

Alternativ: du kan påskynda processen genom att hacka brännässlorna mycket. Och ett sätt att göra detta på är att skölja dem väl (precis som om du skulle laga dem) och blanda dem med ett minimum av vatten som för att göra en smoothie. Sedan häller du smoothien i hinken, tillsätt vatten och fortskrid enligt ovan.

Om ett par veckor kommer din trädgård vara fri från brännässlor och du kommer att ha ett gödningsmedel att använda.

Advertisement